Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Paz 26°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Macron Hiçbir Yere Gitmiyor – Başbakan

Macron Hiçbir Yere Gitmiyor – Başbakan
24 Haziran 2024 12:23

Fransız lider, önümüzdeki parlamento seçimlerinin bir “güven oylaması” olmadığını iddia ederek istifayı reddetti…

Başbakan Gabriel Attal, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un erken parlamento seçimlerinin “sonuçları ne olursa olsun” iktidarda kalacağını söyledi. Macron iki hafta önce Ulusal Meclisi feshetti ve Fransa parlamentosunun alt kanadı için yeni bir oylama yapılacağını duyurdu.

Bu adım, Macron’un Rönesans Partisi’nin AB parlamento seçimlerinde sağcı Ulusal Ralli (RN) partisinin oylarını iki katına çıkarmasıyla ezici bir yenilgiye uğramasına tepki olarak atılmıştı.

Yeni hükümetin belirleneceği seçimlerin ilk turu 30 Haziran’da, ikinci oylama ise 7 Temmuz’da yapılacak.

Cumartesi günü Le Parisien’e verdiği demeçte Attal, “Cumhurbaşkanı her zaman cumhurbaşkanı olacak, hala açık olan tek soru başbakanın kim olacağı ve hangi çoğunluğun yöneteceği” diyerek 9 Haziran’da hükümetin feshedilmesinin “öncesi ve sonrası” olacağını iddia etti.

Parlamento seçimlerinin ilk turu bir hafta sonra yapılacakken, kamuoyu yoklamaları Macron’un kampının hem RN’nin hem de solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının çok gerisinde kaldığını gösteriyor. Cumartesi günü yayınlanan bir Ipsos anketine göre Marine Le Pen liderliğindeki sağ partiler koalisyonu %35,5 ile önde giderken, Macron’un ittifakının topladığı %19,5’e kıyasla NFP %29,5 ile hemen arkasından geliyor.

RN’nin zaferi halinde Macron’un başbakanlık görevini mevcut parti lideri Jordan Bardella’ya teklif etmesi bekleniyor.

Macron, seçim yenilgisini önlemek için yaptığı son girişimde halka açık bir mektup yayınlayarak Ulusal Meclisi feshetme kararını “mümkün olan tek seçenek” olarak gerekçelendirdi ve Fransız halkını oylarını “vicdan ve sorumlulukla” kullanmaya çağırdı.

Vazgeçmeyin, oy verin” diyerek Pazar günü yaptığı çağrıda istifayı reddetti ve cumhurbaşkanlığı kampının Fransa’yı “en iyi yolda” yönettiğini savundu.

“Mayıs 2027’ye kadar Cumhurbaşkanınız, Cumhuriyetimizin her an koruyucusu olarak hareket edeceğim konusunda bana güvenebilirsiniz” diyen Le Pen, yaklaşan oylamanın “ne bir cumhurbaşkanlığı seçimi ne de cumhurun başkanına yönelik bir güven oylaması” olduğunu, ancak “tek bir soruya yanıt” olduğunu söyledi: Fransa’yı kim yönetmeli?

RN’in uzun yıllar liderliğini yapmış olan ve şu anda partisinin parlamentodaki grubuna başkanlık eden ve Fransa’da bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi olarak görülen Marine Le Pen, Macron’un görev süresinin kalan üç yılında parlamentonun kilitlenmesini önlemenin tek yolunun istifası olabileceğini savundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.