Dolar 34,0137
Euro 38,0407
Altın 2.829,67
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Yağmurlu
Samsun
25°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

Trump: Harris’in Zaferi 3. Dünya Savaşına Yol Açabilir

Trump: Harris’in Zaferi 3. Dünya Savaşına Yol Açabilir
29 Temmuz 2024 12:26

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Kamala Harris’in ABD başkanlığına seçilmesi durumunda Orta Doğu’da büyük savaşların patlak vereceğini ve belki de üçüncü dünya savaşının başlayacağını iddia etti. Trump, Harris ve Başkan Joe Biden’ı ABD’yi küresel bir çatışmaya sürüklemekle suçladı.

“Büyük Savaşlar Çıkacak”

Trump, Cuma günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, kendisinin Beyaz Saray’a dönmesi durumunda İsrail-Hamas savaşının “çok hızlı bir şekilde çözüme kavuşacağını” belirtti. Trump, “Eğer bunu yapmazsak, Orta Doğu’da büyük savaşlar yaşanacak” dedi ve “Belki de üçüncü dünya savaşı başlayacak” şeklinde ekledi. Trump, ABD’nin bu kadar yakın bir zaman diliminde üçüncü dünya savaşına yaklaşmadığını ve ülkenin kötü yönetildiğini savundu.

Biden ve Harris’i Suçluyor

Trump, Ukrayna çatışmasının başladığı 2022’den bu yana Biden ve Harris’i benzer şekilde suçladı. Eski başkan, çatışmanın kendi yönetiminde başlamayacağını iddia etti ve seçilmesi durumunda Moskova ve Kiev’i “24 saat içinde” müzakere masasına getireceğini vaat etti.

Trump, Netanyahu ile Florida’daki Mar-a-Lago malikanesinde buluştu. Netanyahu, önceki gün Washington’da Biden ve Harris ile de bir araya gelmişti. Harris, Netanyahu ile görüşmesinden sonra gazetecilere, Gazze’deki insani acılardan ciddi şekilde endişe duyduğunu ve çok fazla masum sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti. Bu yorumlar Netanyahu’yu sinirlendirdi ve bir İsrail yetkilisi, Harris’in toplantıda daha az eleştirici olduğunu öne sürdü.

Netanyahu ile İlişkiler

Trump, Beyaz Saray’daki görev süresinde Netanyahu’nun sıkı bir müttefiki olarak biliniyordu. İran’a yaptırımlar uyguladı, ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıdı ve İsrail’in Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Sudan ile ilişkilerini normalleştirdiği Abraham Anlaşmaları’nı aracılık etti. Ancak, Netanyahu’nun Trump’ın 2020 seçimlerinde Biden’a karşı kazandığı zaferi kutlamasının ardından bu ilişki bozuldu. Trump, Netanyahu ile o zamandan beri konuşmadığını söyledi ve “S*ktir et” şeklinde ifadeler kullandı.

“Gaza’daki Savaş Hızla Sona Ermeli”

Trump, Mar-a-Lago’nun merdivenlerinde Netanyahu ile kucaklaşmadan önce Fox News’e verdiği demeçte, İsrail’in Gazze’deki savaşını “hızla sona erdirmesi” gerektiğini söyledi ve “Bu kamuoyunda çok fazla zarar görüyor, ve İsrail’in halkla ilişkiler konusunda pek iyi olmadığını biliyorsunuz” dedi.

Geçtiğimiz hafta, Trump Truth Social platformunda Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’tan aldığı ve kendisine “güç ve güvenlik” dilediği bir mektubu paylaştı. Trump, Abbas’a “Teşekkürler. Her şey iyi olacak” şeklinde yanıt verdi. Trump’ın mektubu paylaşması, bazı yorumcular tarafından Netanyahu’ya karşı avantaj elde etme hamlesi olarak görüldü.

Sadece adımı biliyorsun, hikâyemi değil…
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.