Dolar 34,0137
Euro 38,0407
Altın 2.829,67
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 24°C
Yağmurlu
Samsun
24°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

ABD ve İsrail, İran Saldırısına Karşı Hazırlıklarını Artırıyor

ABD ve İsrail, İran Saldırısına Karşı Hazırlıklarını Artırıyor
5 Ağustos 2024 19:39

Kaynaklar, Tahran’ın Yahudi devletine 48 saat içinde bir dizi saldırı başlatmasının beklendiğini belirtiyor.

ABD ve İsrail, Hamas ve Hizbullah liderlerinin suikastına misilleme olarak İran tarafından yapılacak büyük bir saldırıya hazırlıklarını sürdürüyor. Axios’un Cumartesi günü bildirdiğine göre, saldırının Pazartesi günü başlaması bekleniyor.

İsimsiz iki ABD yetkilisine göre, ABD Merkez Komutanlığı Başkanı General Michael Kurilla, bölgeye önceden planlanmış bir ziyaret için geldi. Bu ziyaretin, Nisan ayında İsrail’i büyük bir İran saldırısından koruyan geniş uluslararası ve bölgesel koalisyonu harekete geçirme çabalarına odaklanması bekleniyor.

Orta Doğu’daki gerilim son günlerde zirveye ulaştı. İran, Hamas siyasi lideri İsmail Haniyeh’in Tahran’da bir bombalı saldırıda öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tuttu. İsrail, bu suikastı üstlenmemekle birlikte, Beyrut’ta Hizbullah lideri Fouad Shukr’ı ortadan kaldırdığını kabul etti. Shukr’ın, Golan Tepeleri’nde 12 çocuğun ölümüne neden olan bir futbol sahasına yapılan saldırının sorumlusu olduğu belirtildi.
İran’ın misilleme yapma sözü vermesiyle, İsrail ordusu yüksek alarm durumuna geçti ve ana müttefiki ABD, bölgedeki varlığını artırdı.

Axios’un kaynakları, İran’ın saldırısının Nisan ayında olduğu gibi benzer bir senaryoyu takip edeceğini öne sürdü. Tahran, o dönemde Suriye’deki konsolosluğunun bombalanmasına yanıt olarak İsrail’e yüzlerce drone ve füze ile saldırmıştı, ancak İsrail yetkilileri hasarın minimal olduğunu iddia etmişti.

Aynı zamanda, yetkililer yaklaşan saldırının daha büyük çaplı olabileceğini ve Lübnan’daki Hizbullah güçlerini içerebileceğini belirtti. İran ve Hizbullah’ın koordineli mi yoksa ayrı saldırılar mı düzenleyeceği henüz bilinmiyor. Ancak, Tahran ve Hizbullah’ın planlarını nihai hale getirdikleri ve en üst siyasi düzeyde onay bekledikleri ifade ediliyor.

Bu arada, ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, Washington ve Batı Kudüs’ün, Nisan ayına göre bir İran saldırısını püskürtmek için koalisyon toplama konusunda çok daha zorlanacağı endişesini taşıyor. Haniyeh’in suikastı ile doğrudan bağlantılı olan bu gerilimler, Hamas-İsrail savaşı nedeniyle daha da artmış durumda. Gazze’de çatışmalar sürerken, İsrail, Filistin yerleşim bölgesindeki operasyonu nedeniyle ağır eleştiriler alıyor ve binlerce kişinin ölümüne ve benzeri görülmemiş yıkımlara neden oluyor.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.