Dolar 34,0137
Euro 38,0407
Altın 2.829,67
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 24°C
Yağmurlu
Samsun
24°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Somali’den Afrika’nın En Büyük Havayolu Şirketine Uçuş Engeli Tehdidi

Somali’den Afrika’nın En Büyük Havayolu Şirketine Uçuş Engeli Tehdidi
22 Ağustos 2024 22:48

Somali Sivil Havacılık Otoritesi (SCAA), Afrika’nın en büyük havayolu operatörü olan Ethiopian Airlines’ı, Addis Ababa ile yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle Mogadişu’nun egemenliğini zayıflatmakla suçlayarak Somali’ye uçuş yasağı getirme tehdidinde bulundu.

Somali devlet medyasında Çarşamba günü yayınlanan bir mektupta, havacılık otoritesi, Ethiopian Airlines’ın “egemenlik sorunları” konusundaki önceki şikayetleri ele almakta başarısız olduğunu ve bunun yerine “Somali’deki varış noktalarına yapılan atıfları kaldırarak yalnızca havaalanı kodlarını kullandığını” iddia etti.

SCAA, bu durumun “orijinal endişeleri daha da kötüleştirdiğini” belirterek, sorunların 23 Ağustos’a kadar çözülmemesi durumunda “Somali’ye yapılan tüm Ethiopian Airlines uçuşlarını askıya almak zorunda kalacağını” ifade etti.

Bu adım, Somali’nin Etiyopya’ya karşı yaptığı bir dizi tehdit ve eylemin sonuncusu oldu. Mogadişu’nun, Addis Ababa’nın ayrılıkçı Somaliland ile yaptığı liman erişim anlaşmasını yasa dışı ve bir toprak gaspı olarak nitelendirmesinin ardından iki Doğu Afrika ülkesi arasındaki ilişkiler kötüleşti. Aynı zamanda Türkiye’nin, Etiyopya ve Somali yetkilileri arasındaki görüşmeleri arabuluculuk yaptığı bir dönemde, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulma konusunda büyük ilerleme kaydettiği bildiriliyor.

Mogadişu, Somaliland’ın Ocak ayında, bağımsızlığını 1991’de tek taraflı olarak ilan eden Somaliland’ın, denize kıyısı olmayan Etiyopya’ya 50 yıllığına 20 kilometrelik bir kıyı şeridi kiralamayı kabul etmesinin ardından Addis Ababa’nın büyükelçisini sınır dışı etti. Somali ayrıca, Addis Ababa’nın Somaliland ve yarı özerk Puntland bölgesindeki konsolosluklarının kapatılmasını emretti.

Haziran ayında Mogadişu, Addis Ababa’nın, eski İngiliz koruma bölgesi olan Somaliland ile yaptığı anlaşmayı iptal etmemesi durumunda, terör örgütü El Şebab ile mücadele etmek için Somali’de konuşlandırılan binlerce Etiyopyalı askeri sınır dışı etmekle tehdit etti.

Devlete ait Ethiopian Airlines, Somaliland’ın başkenti Hargeisa, Puntland’daki Garowe ve Somali’deki Mogadişu’ya uçuşlar düzenliyor. Ancak şirketin web sitesi, Hargeisa’yı ülke adı olmadan listeliyor ve Somaliland için herhangi bir sonuç göstermiyor, buna karşın Mogadişu açıkça Somali’de olarak tanımlanıyor.

Mogadişu’nun havacılık düzenleyicisi Çarşamba günü yazdığı mektupta, Ethiopian Airlines yetkilileriyle havayolunun hizmet verdiği varış noktalarıyla ilgili “Somali egemenliğinin ihlali” konusunda birçok görüşme yaptığını belirtti. SCAA, ayrıca Somali halkından Ethiopian Airlines ile ilgili “kabul edilemez şikayetlerin” sayısının arttığını iddia etti.

“Somali’deki varış noktalarının doğru bir şekilde tanımlanmaması gibi bir durumun tekrar yaşanması halinde, daha fazla uyarı yapılmadan uçuşlar askıya alınacaktır,” diye ekledi.

Mogadişu, benzer endişeleri belirten ayrı bir mektupta, Birleşik Arap Emirlikleri hükümetine ait FlyDubai havayolu şirketine, Somali’deki varış noktalarını doğru bir şekilde temsil etmesi ve “ciddi ihlalleri” düzeltmesi talimatını verdi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.