Dolar 34,2822
Euro 37,2128
Altın 2.980,73
BİST 9.052,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Hindistanlı Milyarder, Musk’ın Tesla’sına Meydan Okuyor

Hindistanlı Milyarder, Musk’ın Tesla’sına Meydan Okuyor
22 Ağustos 2024 12:18

Güney Asya’nın önde gelen araç çağırma şirketi Ola’nın kurucusu ve CEO’su Bhavish Aggarwal, Küresel Güney için uygun fiyatlı elektrikli araçlar (EV) sunma sözü verdi. Tesla’nın kurucusu Elon Musk’a meydan okuyan Aggarwal, ABD merkezli şirketin zenginler için araçlar ürettiğini, ancak Ola’nın gelişmekte olan ülkeleri hedeflediğini belirtti.

Yeni Delhi’de düzenlenen bir iş etkinliğinde konuşan Aggarwal, “Tesla Batı için, Ola ise geri kalan herkes için” diyerek, Hindistan için üretim yapmanın ve ardından Küresel Güney’e yayılmanın Ola Electric girişiminin stratejisi olduğunu vurguladı. Aggarwal, şirketin misyonunun Hindistan’ı küresel bir EV merkezi haline getirmek olduğunu belirtti.

Ola Electric, elektrikli iki tekerlekli araçların önde gelen bir üreticisi olmasının yanı sıra, pil hücreleri de dahil olmak üzere EV bileşenleri üretiminde uzmanlaşmış bir firma. Şirket, bu ayın başlarında borsaya giriş yaptı ve hisseleri iki haftadan kısa bir sürede neredeyse %82 oranında yükselerek piyasa değerini 7 milyar doların üzerine çıkardı. Bu, Hindistan tarihindeki en başarılı halka arzlardan biri olarak kaydedildi.

Hint medyası, Aggarwal’ın servetinin yaklaşık 1,4 milyar dolar olduğu ve dünyanın en zengin insanı Musk’ın servetinin 228 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, Aggarwal’ı sıklıkla Musk ile karşılaştırıyor. Bu karşılaştırmanın nedeni, Ola’nın araç çağırma hizmetleri ile öne çıkmasının yanı sıra EV ve yapay zeka (AI) alanlarında büyük adımlar atmasıdır. Son olarak, Aggarwal’ın firması, büyük bir dil modeli AI şirketi olan Krutrim’i piyasaya sürdü. Musk ise Grok adlı AI destekli bir sohbet robotuna sahip ve bu hizmeti X (eski adıyla Twitter) platformunun ‘Premium’ paketinin bir parçası olarak sunuyor.

Etkinlikte bu karşılaştırmalara değinen Aggarwal, Musk’ın yeni girişimlere yönelmesi gerektiğini belirterek, “Ben ondan çok daha gencim ve hepimiz onun hayranıyız. Ama dürüst olmak gerekirse, neden benimle aynı işlere girdiğinden pek emin değilim. Belki de değişiklik yapıp farklı bir şey denemeli. Ben Krutrim’i onun AI girişiminden önce başlattım” dedi.

Bu yılın başlarında kurulan Krutrim, çeşitli yatırımcılardan 50 milyon dolar topladıktan sonra Hindistan’ın ilk AI unicorn girişimi (değeri 1 milyar doları aşan özel girişim) oldu. Şirket, kendi büyük dil modelini geliştiriyor ve bu model, on Hint dilini destekleyecek ve toplamda 22 dilde veri girişi alabilecek. Krutrim ayrıca, Hindistan’ın AI ekosistemini desteklemek için veri merkezleri geliştirmeyi planlıyor. Şirket, 2026 yılına kadar ilk AI çipini tasarlamayı, üretmeyi ve piyasaya sürmeyi planladığını açıkladı. Aggarwal, Krutrim ile “fırsat ve hedefin, Hindistan’ın AI metin teknolojisini inşa etmek” olduğunu öne sürdü.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.