Dolar 34,0169
Euro 38,0176
Altın 2.827,23
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 24°C
Yağmurlu
Samsun
24°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Suudi Arabistan, İran’a Karşı Daha Fazla Baskı Yapılmasını Talep Ediyor; Husi Tehditi Artıyor

Suudi Arabistan, İran’a Karşı Daha Fazla Baskı Yapılmasını Talep Ediyor; Husi Tehditi Artıyor
16 Eylül 2024 11:15

Suudi Arabistan, Yemen’deki Husi isyancılarının İsrail hava savunmalarını delme kapasitesine sahip hipersonik füzeler edindiği iddiasının Ortadoğu’daki gerilimi daha da artırabileceğini belirterek, Husi grubuna silah tedarikini kısıtlamak için “uçuk bombalamalar”dan daha fazlasının gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan, Husilere karşı savaşan Yemen hükümetini destekliyor ve İran’ın bu gruba, Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarda kullanılan silahlar dahil olmak üzere silah sağladığını düşünüyor. Bu saldırılar, Kızıldeniz rotasında trafik akışını yarıya indirdi, deniz taşımacılığı maliyetlerini artırdı ve Süveyş Kanalı’ndaki aksamalardan dolayı Mısır ekonomisini zarar uğrattı.

Ancak Husi başkent Sana’a’da, isyancı grubun İsrail’e yönelik pazar günü düzenlediği iddia edilen saldırı, Ben Gurion uluslararası havaalanının yakınlarındaki açık bir alana düştü. Husi liderliği, bu teknolojinin Yemenli teknisyenlerin yoğun çalışmalarıyla geliştirildiğini belirterek, bu başarıyı yerel bir buluş olarak kutladı ve daha fazla saldırının geleceğini duyurdu. Saldırıdan önce, Husiler İsrail’e yönelik bir saldırı olacağına dair uyarılarda bulunmuştu.

Önceki Husi füze saldırıları, İsrail hava sahasına fazla derinlemesine nüfuz edemedi; İsrail topraklarına düşen tek füze Mart ayında Kızıldeniz limanı Eilat yakınlarındaki açık bir alana düşmüştü. Temmuz ayında Tel Aviv’e düzenlenen İran yapımı bir insansız hava aracı saldırısı ise bir kişinin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

İsrail, Husi füzesine karşı Arrow ve Iron Dome savunma sistemlerini kullanmış, ancak birkaç müdahale girişiminin başarılı olup olmadığı henüz belirlenmemiştir.

Husiler, 2014’ten bu yana Sana’a’yı kontrol eden Şii bir grup, İran’ın 20 yıllık Qadr-110 veya Ghadr-110 orta menzilli balistik füze modelinin Qadr F varyantını kullanmış olabilir.

İran’ın, ilk olarak Aden merkezli Suudi destekli Yemen hükümetine karşı savaşmak için Husilere silah sağladığı, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere birçok kez suçlanmıştı. Suudilerin 2016’daki yoğun bombardıman kampanyasına rağmen, Husiler yerinden edilemedi ve hatta Suudi Arabistan’a insansız hava aracı saldırıları düzenlediler.

Yemen’de bir ateşkes mevcut, ancak BM özel elçisi Hans Grundberg, BM Güvenlik Konseyi’ne Yemen’de tam ölçekli bir iç savaş tehdidinin devam ettiğini bildirdi.

Suudi Arabistan’ın eski istihbarat şefi ve diplomat Turki al-Faisal, İran’ın Husilere yardım etme şekline duydukları hayal kırıklığını dile getirdi. Cuma günü Londra’daki Chatham House’da konuşan Faisal, böyle bir yardımın engellenmesi için uluslararası harekete geçilmesini talep etti ve ABD ve İngiltere donanma güçlerinin Kızıldeniz’de Husilere karşı düzenlediği “uçuk bombalamalar”ın daha etkili olması gerektiğini söyledi.

“Avrupa ve ABD filosunun Kızıldeniz kıyısında konuşlandırıldığını gördük ve orada İran’dan Husilere gelen silah akışını engellemek için daha fazla şey yapılabilir,” dedi. “Dünya topluluğunun İran’a baskı yapması, Husilerin uluslararası ticareti hedef almak için bu füzeleri ve insansız hava araçlarını kullanmalarının etkisini olumlu yönde etkileyebilir.”

Faisal, İran’ın Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen gibi Arap devletleri ile Filistin’e müdahale etmeye devam ettiğini belirterek, İran’ın iki yıl önce Çin’de Suudi Arabistan ile yaptığı diplomatik anlaşmanın gereğini yerine getirmediğini savundu.

“Husiler şu anda Kızıldeniz’in Bab el-Mandeb girişinde dünyayı rehin alıyor, ancak İran burada bir şey yapabileceğini göstermiyor,” dedi. “Krallık, İran’dan sadece bize değil, diğerlerine de istikrarı sağlamak ve anlaşmazlıkları gidermek konusunda daha olumlu bir faktör olmasını bekliyordu.”

İran’ın Husileri kontrol edip edemeyeceğinin belirsiz olduğunu belirten Faisal, bu durumda dünyanın büyük bir sorunun içinde olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan, Yemen’deki ulusal hükümeti kurma çabasında diplomatik bir yol izlediği için ABD askeri saldırılarına katılmadı.

ABD’nin Orta Doğu’daki 5. Filosu’nun komutanı Vam Adm George Wikoff, ABD ve İngiltere’nin Yemen kıyısındaki Husi mevzilerine yönelik aralıklı bombardımanlarının ticari gemilerin geri dönmesini sağlamadığını belirtti.

Saldırılar, Kızıldeniz’deki gemi trafiğinde yüzde 50’lik bir düşüşe neden oldu ve nakliye şirketleri, gemileri Afrika etrafında yönlendirmeye başladı; bu da yolculuklara 11,000 deniz mili ve 1 milyon dolar yakıt maliyeti ekledi.

Husi saldırıları, son aylarda ABD ve İsrail tarafından Yemen kıyısındaki mevzilere düzenlenen birçok saldırıya rağmen devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.