Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 26°C

Almanya Merkez Bankası Ekonomi Uyarısı Yayımladı

Almanya Merkez Bankası Ekonomi Uyarısı Yayımladı
21 Eylül 2024 11:29

Almanya Merkez Bankası, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) üçüncü çeyrekte duraklayabileceğini veya hatta düşebileceğini bildirdi. Alman ekonomisi, son iki yıldır daralma sürecindeyken, Bloomberg’in Cuma günü yayımladığı habere göre yılın geri kalanında da duraklamaya devam edecek.

Bir anketin sonuçlarına göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Eylül ayına kadar olan üç aylık dönemde beklenenden daha derin bir düşüş yaşadı. Ekonomistler, bu yıl için tahminlerini aşağı yönlü revize etmeye başladı ve bazıları kalıcı bir duraklama veya yeni bir ekonomik düşüş öngörüyor.

FrontierView analisti Martin Belchev, “2024 sonu ve 2025’te piyasada hafif bir iyileşme bekliyoruz, ancak bunun büyük kısmı döngüsel olacak ve aşağı yönlü riskler hala yüksek,” dedi.

Otomotiv sektöründeki gerilemenin büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskıları artıracağına dikkat çeken Belchev, Almanya’nın en büyük dört otomobil üreticisinin çift haneli düşüşler yaşadığını belirtti.

Alman Merkez Bankası, Perşembe günü yayımladığı aylık raporda, Alman ekonomisinin zaten bir resesyonda olabileceğini ifade etti. Banka, ikinci çeyrekteki %0,1’lik daralmanın ardından GSYİH’nın üçüncü çeyrekte “duraklayabileceğini veya hafif bir şekilde yeniden düşebileceğini” bildirdi.

Almanya’daki ekonomik duygu, zayıf sanayi faaliyetleri nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirten Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Eğer son ekonomik araştırma enstitülerinin tahminleri bir şey ifade ediyorsa, 2024 yılı için duraklama bekleniyor,” dedi.

Alman sanayisi, önemli ihracat pazarlarındaki zayıf talep, nitelikli işgücü eksiklikleri, sıkılaşan para politikası, enerji krizinin uzantıları ve artan Çin rekabeti gibi sorunlarla mücadele ediyor.

Avrupa Bölgesi’nin en büyük ekonomisi, son yıllarda uzun süreli bir üretim duraklaması nedeniyle rakiplerinin gerisinde kalıyor. Almanya, 2023 yılında daralan tek Yediler Grubu ekonomisi oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.