Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 26°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 24°C

ABD, İsrail’in Lübnan’a Yönelik Saldırıları Ortasında Daha Fazla Asker Gönderiyor

ABD, İsrail’in Lübnan’a Yönelik Saldırıları Ortasında Daha Fazla Asker Gönderiyor
24 Eylül 2024 12:25

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hizbullah’a karşı askeri operasyonunun “bir sonraki aşamalarına” hazırlanırken, ABD Orta Doğu’ya ek askeri birlikler gönderiyor.

ABD, 2006’daki İsrail-Hizbullah savaşından bu yana en ölümcül saldırı olarak tanımlanan İsrail’in Lübnan’a yönelik geniş çaplı askeri operasyonu sonrasında Orta Doğu’ya “küçük bir grup” ek asker gönderiyor. Pentagon sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu hamleyi duyurdu ancak Amerikan askerlerinin sayısı veya görevi hakkında daha fazla bilgi vermekten kaçındı.

Ryder, “Orta Doğu’daki artan gerilimler ışığında ve tedbiren, bölgede zaten bulunan güçlerimize takviye olarak küçük bir grup ABD askeri personelini ileriye gönderiyoruz,” dedi. Ancak operasyonel güvenlik nedeniyle ayrıntılara girmeyeceğini belirtti.

Şu anda ABD’nin Orta Doğu’da yaklaşık 40.000 askeri bulunuyor. Ayrıca USS Harry S. Truman ve USS Abraham Lincoln uçak gemileri de dahil olmak üzere birkaç donanma savaş gemisi de bölgede konuşlanmış durumda. Bu varlıklar, İsrail veya Amerikan çıkarlarına yönelik olası saldırılara yanıt vermek amacıyla çeşitli noktalarda yer alıyor.

İsrail ile Hizbullah arasındaki aylardır süren gerginlik, geçen hafta Hizbullah tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazı ve diğer iletişim araçlarının aynı anda patlamasıyla tırmandı. Bu patlamalarda en az 37 kişi öldü ve aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 3.000 kişi yaralandı. Cuma günü, İsrail jetleri Beyrut’u bombaladı ve Hizbullah’ın üst düzey komutanı İbrahim Akil’i öldürdü. Bunun üzerine Hizbullah, İsrail’e düzinelerce roket fırlatarak Pazar günü “açık uçlu bir hesaplaşma savaşı” ilan etti.

Pazartesi günü, İsrail Hizbullah’a karşı “Kuzey Okları” olarak adlandırılan geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı. IDF, güney Lübnan ve Bekaa Vadisi’ndeki “yaklaşık 1.600 Hizbullah terör hedefini” vurduğunu iddia etti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Hedefleri vuruyoruz ve yakında açıklayacağım bir sonraki aşamalar için hazırlanıyoruz. Esasen, Hizbullah’ın son 20 yılda inşa ettiği savaş altyapısını hedef alıyoruz. Bu çok önemli,” dedi.

Gün sonunda, İsrail saldırıları sonucunda Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre 35 çocuk ve 58 kadın dahil olmak üzere en az 492 kişi hayatını kaybetti ve 1.645 kişi yaralandı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, hafta sonu boyunca İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile birçok görüşme gerçekleştirdi. Bu arada ABD Lübnan Büyükelçiliği, Amerikalı vatandaşlara ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

ABD, bu arada İsrail ve Hizbullah için siyasi bir “çıkış yolu” arayarak gerilimi azaltmak ve tam ölçekli bir savaşı önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. İsmi açıklanmayan bir üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Pazartesi günü birçok medya kuruluşuna bu konuda bilgi verdi. ABD’nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantısında müttefikleri ve ortaklarıyla barışı yeniden tesis etmek için “somut fikirler” tartışacağı bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.