Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C

Hindistan, Venüs’e Uydu Göndermeyi Planlıyor

Hindistan, Venüs’e Uydu Göndermeyi Planlıyor
4 Ekim 2024 10:06

Hindistan, uzay keşif programlarını hızlandırarak, geçtiğimiz yıl Ay’ın güney kutbuna iniş yapmıştı. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), 2028’in başlarında Venüs’e bir uydu göndermeyi planladığını açıkladı. Bu, Yeni Delhi’nin Ay ve Mars’ı da kapsayan 147,1 milyon dolarlık iddialı programının bir parçası.

ISRO, Venüs projesinin, Hindistan hükümeti tarafından onaylanan iki önemli misyondan biri olduğunu bildirdi. Diğer misyon ise Chandrayaan-4 olarak adlandırılıyor ve Ay’dan örnekler toplayarak bunları Dünya’ya geri getirmeyi amaçlıyor.

Hindistan, Chandrayaan serisi kapsamında daha önce 2008, 2019 ve 2023 yıllarında Ay’a üç misyon düzenledi. 2023’teki sondanın, ülkenin Ay’ın güney kutbuna iniş yapan ilk ülke olarak kaydedilmesini sağladı. 2014 yılında Hindistan ayrıca Mars’a da bir misyon başlattı.

ISRO, “Hindistan’ın gezegen keşif programı, gezegenler ve doğal uydular arasındaki benzerlikler ve farklılıkları incelemek için karşılaştırmalı gezegen bilimi tarafından yönlendirilmektedir. Ayrıca Güneş-gezegen etkileşimlerinin çeşitliliğini araştırmayı amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı. Venüs misyonu, daha önceki sondaların Güney kutbu veya ekvator bölgesindeki sınırlı kapsama alanı nedeniyle benzersiz bir küresel veri seti sağlayacak. ISRO, “Dünya genelinde birçok uzay misyonuna rağmen, Venüs hâlâ bir gizemini korumaktadır” dedi.

Hindistan, Venüs’ün etrafında bir uydu yerleştirerek iklimi, atmosferik bileşimi ve olası volkanik veya sismik aktiviteleri hakkında veri toplayacak. Misyon, gezegeni çevreleyen yoğun bulutları beş yıl boyunca incelemeyi hedefliyor.

Görev, ISRO’nun yeni ağır yük taşıma aracı olan Gelişmiş Fırlatma Aracı Mark 3 (LVM-3) ile fırlatılacak. LVM-3, hem Hindistan’a ait hem de uluslararası bilimsel aletler de dahil olmak üzere 19 yük taşıyacak.

ISRO, “Bu iddialı misyonun önemli istihdam fırsatları yaratması, yetenek gelişimini teşvik etmesi ve Hindistan’da teknolojik ilerlemeyi sağlaması bekleniyor” dedi.

Chandrayaan-4 misyonunun 2029’da yaklaşık 250 milyon dolarlık bir bütçeyle gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu misyon, Ay’dan örnekler toplayarak Dünya’ya dönecek ve bu süreçte örneklerin hasar görmemesi ve kontaminasyondan korunması hedefleniyor.

Geçen ay Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindistan’ın ilk uzay istasyonu olan Bharatiya Antariksh Station (BAS) geliştirilmesi ve 2040 yılında planlanan mürettebatlı Ay misyonunu duyurdu. Bu karar, ülkenin Gaganyaan insanlı uzay programını genişletiyor. Hindistan, önümüzdeki yıl ilk mürettebatlı misyonunu fırlatmayı planlıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.