Dolar 34,2502
Euro 37,6197
Altın 2.918,44
BİST 9.124,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C

Hamaney: “İsrail Uzun Süre Dayanamaz”

Hamaney: “İsrail Uzun Süre Dayanamaz”
7 Ekim 2024 10:06

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Batı Kudüs’ün Lübnan’a yönelik saldırısı ve Gazze’ye uyguladığı kuşatma nedeniyle İsrail’e karşı misilleme yapılacağını söyledi. Hamaney, geçtiğimiz yıl Hamas tarafından İsrail’e yapılan sürpriz saldırının “mantıklı ve yasal” olduğunu savunarak, bu adımın “hain ve korkak Siyonist rejimin” yenilmesine yönelik bir hamle olduğunu belirtti.

Cuma günü, beş yıl aradan sonra verdiği ilk halka açık vaazında Hamaney, Lübnan merkezli Hizbullah ve Filistinli Hamas’ın da dahil olduğu “direniş ekseni”nin İsrail’e karşı yürüttüğü eylemleri savundu.

Bu hafta pazartesi günü, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine yaptığı ve yaklaşık 1.100 kişinin hayatını kaybettiği, 200’den fazla kişinin de rehin alındığı sürpriz saldırıya yanıt olarak İsrail’in Gazze’de başlattığı askeri operasyonun birinci yılı oldu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonları, Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 41.000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı.

Gazze’deki operasyon sırasında İsrail ile komşu Müslüman ülkeler arasındaki gerilimler artarken, İran ve Hizbullah, Hamas’a desteklerini sürdürüyor. Bu ay başında çatışmalar yeni bir aşamaya geçerek, İsrail Lübnan’da kara operasyonu başlattı. Buna karşılık İran, İsrail’e büyük bir füze saldırısı düzenledi.

Hamaney, vaazında Filistinlilerin, “her halk gibi, saldırganlara karşı topraklarını, evlerini, ülkelerini ve çıkarlarını savunma hakkına sahip olduğunu” ve bu “mantığın uluslararası hukuk tarafından da desteklendiğini” ifade etti. Ayrıca Filistinlilere destek olanların da “görevlerini yerine getirdiklerini” söyledi.

“Bu İslam’ın kuralı, aklın kuralı ve uluslararası hukukun kuralıdır. Filistinliler topraklarını savunuyor; savunmaları meşrudur ve onlara yardım etmek de mantıklı ve yasaldır” dedi.

Hamaney, İran’ın İsrail’e yönelik son füze saldırısını savunarak, bunun “işgalci ve kan dökücü Siyonist rejime verilen en hafif ceza” olduğunu belirtti ve bu rejimin “tek başarısının evleri, okulları, hastaneleri ve sivil alanları bombalamak” olduğunu vurguladı.

İran’ın İsrail’in yenilmesi için “gerekli her görevi yerine getireceğini” ifade eden Hamaney, Batı Kudüs’ün sadece Batılı müttefiklerinin yardımı sayesinde bu zamana kadar ayakta kalabildiğini ileri sürdü.

“Bu rejim, bölgedeki Amerika’nın kudurmuş kurtları ve azgın köpekleri gibi hareket ediyor. Bu hain ve korkak yapı, Amerika’nın desteğiyle ayakta kalmayı başardı, ancak uzun süre dayanamayacak” diye ekledi.

Hamaney, Orta Doğu’daki asıl sorunun yabancı müdahaleler olduğunu vurgulayarak, “bölge ülkelerinin yalnız bırakıldığında güvenlik ve barışı sağlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu” söyledi. Amerika’nın İsrail’e verdiği desteği eleştiren Hamaney, ABD’nin Orta Doğu’da asla barış istemediğini, aksine İsrail’i bir araç olarak kullanarak bölgedeki doğal kaynakları ele geçirmeyi ve bunları küresel çatışmalara yatırım yapmayı hedeflediğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.