Dolar 34,2287
Euro 37,1414
Altın 2.980,84
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Yağmurlu
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 17°C
Sal 18°C

ABD, İran Tehdidine Karşı İsrail’e THAAD Füze Savunma Sistemi Konuşlandırıyor

ABD, İran Tehdidine Karşı İsrail’e THAAD Füze Savunma Sistemi Konuşlandırıyor
14 Ekim 2024 09:54

Pentagon, ABD birliklerinin İsrail’e konuşlandırılacağını duyurdu. Amerikan kuvvetleri, İsrail’e yapılması muhtemel bir İran saldırısı öncesinde bir füze savunma sistemini işletmek üzere bölgeye gönderilecek. Pentagon Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD’nin İsrail’e bir THAAD hava savunma sistemi konuşlandırma emri verdiğini ve bu sistemin çalıştırılması için Amerikan askerlerinin bölgeye sevk edileceğini belirtti. Bu, İsrail-Hamas savaşının geçen yıl başlamasından bu yana ABD muharip birliklerinin ilk kez İsrail topraklarına konuşlandırılması anlamına geliyor.

Ryder’ın açıklamasına göre, THAAD bataryası ve ilgili Amerikan askeri personeli, İran’ın 13 Nisan ve 1 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından İsrail’in hava savunmasını güçlendirmek amacıyla İsrail’de konuşlandırılacak. ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’ın daha önce “ABD askerlerinin savaş için bölgeye konuşlandırılma planı veya niyeti olmadığını” açıklamasına rağmen bu konuşlandırma emrini verdi.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), balistik füzeleri iniş aşamasında tespit edip imha etmek üzere tasarlanmış mobil bir füze savunma sistemidir. Patlayıcı içermeyen bir projeksiyon kullanarak ses hızının sekiz katı hızla gelen füzeleri kinetik enerji ile imha eder. Bir THAAD bataryası, toplamda 48 füze fırlatabilen altı kamyon monteli fırlatıcı ve 95 askerden oluşur.

ABD, İsrail-Hamas savaşının başladığı geçen yılın Ekim ayında Suudi Arabistan’a bir THAAD bataryası konuşlandırmıştı, ancak o zamandan beri İsrail’e bu sistem veya Amerikan birlikleri gönderilmemişti. Amerikan askerleri bu yılın başlarında Gazze kıyısında kısa süreli bir yardım misyonuna katılmış olsalar da, Filistin topraklarına ayak basmamışlardı.

Bu konuşlandırma, İsrail’in 1 Ekim’deki İran füze saldırısına karşı vereceği yanıt öncesinde gerçekleştirildi. İran, bu saldırının İsrail’in Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’yi ve Beyrut’ta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile üst düzey bir İranlı generali öldürmesine karşı “meşru” bir yanıt olduğunu savundu.

İsrail’in İran’ın petrol veya nükleer altyapısını hedef alması bekleniyor, ancak ABD, İsrail’e bu seçeneklerden kaçınması yönünde tavsiyede bulundu. İsrail’in hangi yanıtı vereceği belirsiz olsa da, İran misilleme yapacağını duyurdu. İranlı bir kaynak, İsrail’in petrol altyapısını hedef alması durumunda İran’ın İsrail’in petrol rafinerilerine saldıracağını, diğer altyapı saldırılarının da benzer şekilde misilleme göreceğini ifade etti.

Ryder’ın açıklamasından birkaç saat önce İran Dışişleri Bakanı Seyid Abbas Arakçi, ABD’nin askerlerini İsrail’e konuşlandırarak “hayatlarını tehlikeye attığını” söyledi. Arakçi, “Bölgede topyekûn bir savaşı önlemek için büyük çabalar sarf ettik, ancak halkımızı ve çıkarlarımızı savunma konusunda hiçbir kırmızı çizgimiz olmadığını açıkça belirtiyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.