Dolar 34,1884
Euro 37,0886
Altın 2.977,25
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 18°C

İranlı General, Nükleer Bombalardan Daha Güçlü ‘Gizli Silahlar’ Sahip Olunduğunu İddia Etti

İranlı General, Nükleer Bombalardan Daha Güçlü ‘Gizli Silahlar’ Sahip Olunduğunu İddia Etti
17 Ekim 2024 10:53

İranlı Tuğgeneral Ebrahim Rostami, İran’ın nükleer bombalardan “üstün” silahlara sahip olduğunu öne sürdü. Bu açıklama, İranlı milletvekillerinin ülkenin nükleer olmayan askeri doktrinini gözden geçirmesi çağrısına yanıt olarak geldi. Bu çağrı, İsrail’in ülkeye saldırı tehdidi altında geldi.

Salı günü İran medyasına verdiği bir röportajda, daha önce İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Geliştirme ve Donanım Komisyonu sekreteri olarak görev yapan Rostami, doktrin değişikliğine destek verdi. Ancak milletvekillerinin “bazı yönlerden” habersiz olduğunu belirterek, bu bilgilerin “son derece gizli” olduğunu ifade etti.

General, İran’ın “nükleer silahlardan çok daha üstün silahlara” sahip olduğunu iddia etti ve bu askeri ekipmanın geçmişte kullanıldığını, 2019 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki petrol tankerlerine yönelik bir saldırıyı hatırlatarak belirtti.

“Trump, petrol ihracatımızı azaltmak istediğinde, bir dizi taktiksel operasyon gerçekleştirildi,” diyen Rostami, “Kimlerin yaptığını söylemeyeceğim ama Fujairah’daki çok korumalı limanda beş tanker havaya uçtu. Saldırının nereden geldiğini bilemediler. Hatta BM’ye şikayette bulundular. BAE bizi suçladı ama kanıt sunamadı. Bunlar örneklerden bazılarıdır,” dedi.

Geçtiğimiz hafta, bir grup İranlı milletvekili, Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nden ülkenin savunma doktrinini gözden geçirmesini ve nükleer silah geliştirme yasağını kaldırmasını talep etti. Bu talep, İsrail’in İran’ın nükleer ve petrol tesislerine yönelik saldırı tehditleri arasında geldi.

İran ile İsrail arasındaki gerginlik, geçen ay Hamas ve Hizbullah liderleri ile bir IRGC generalinin İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından öldürülmesinin ardından arttı. Bu saldırılara misilleme olarak İran, 1 Ekim’de yalnızca askeri tesisleri hedef aldığını iddia ettiği büyük bir füze saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırının ardından, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “ölümcül, hassas ve sürpriz” bir yanıt tehditinde bulundu. İsrail yetkilileri, İran enerji altyapısına, özellikle de nükleer tesislere yönelik yıkıcı misilleme saldırıları yapılması için çağrıda bulundu.

Tahran, İsrail devletini daha fazla orantısız tırmanma adımlarından kaçınmaya çağırdı ve İran’ın kendisini savunmaya ve herhangi bir saldırıya karşı misilleme yapmaya tamamen hazır olacağını bildirdi.

Geçtiğimiz hafta bir İranlı kaynak, Batı Kudüs’ün İran’ın petrol altyapısını hedef alması durumunda, İran’ın İsrail’in kendi petrol rafinelerine saldırarak yanıt vereceğini söyledi. Elektrik santrallerine ve nükleer tesislere yönelik saldırıların da buna karşılık gelen İsrail hedeflerine misilleme saldırılarına yol açacağını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.