Dolar 34,2546
Euro 37,0521
Altın 3.027,94
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Orban’ın Danışmanı: Zelenskiy’nin Planı “Dünya Savaşına En Hızlı Yol”

Orban’ın Danışmanı: Zelenskiy’nin Planı “Dünya Savaşına En Hızlı Yol”
19 Ekim 2024 10:22

Macaristan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından önerilen “zafer planını” desteklemeyeceğini açıkladı. Macar hükümet yetkilisi Balazs Orban, planın Ukrayna çatışmasını tehlikeli bir şekilde tırmandıracağını belirtti.

Zelenskiy, çarşamba günü yabancı liderlere yönelik taleplerinin büyük bir kısmını kamuoyuna açıkladı. Bu talepler arasında Ukrayna’nın NATO’ya hemen katılması, Batı’dan daha fazla silah tedariki ve Rusya’ya yönelik saldırılar için destek yer alıyor. Buna karşılık Kiev, uzun vadeli olarak Ukrayna’nın maden kaynaklarına erişim ve müttefik ülkelere askeri hizmet sunmayı vaat ediyor.

Balazs Orban, planın “Dünya Savaşı’na en hızlı yol” olduğunu belirterek, bu önerilerin kabul edilmesi halinde NATO’nun çatışmaya çekileceğini ve bunun Macaristan için “tamamen kabul edilemez” olduğunu vurguladı. Orban, diğer AB ülkelerini Kiev’e silah yardımı yerine barış stratejisi ve diplomatik çözümler aramaya çağırdı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Ukrayna’nın planını “korkutucu” olarak nitelendirdi.

Slovakya da Kiev’in NATO üyeliğini engelleyeceğini duyurmuştu. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Kiev’in NATO üyeliğine karşı çıkarken, Bratislava da Macaristan’ın bu krize dair şüpheci tutumunu paylaşıyor.

Zelenskiy, aynı gün Avrupa Konseyi zirvesinde üst düzey Avrupalı yetkililere planını sundu ve basın toplantısında Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması durumunda tek savunma yolunun nükleer silahlar olduğunu ifade etti. Ancak daha sonra Kiev’in nükleer bir cephanelik edinme niyetinde olmadığını söyledi. Alman gazetesi Bild’in haberine göre, üst düzey bir Ukraynalı yetkili, Ukrayna’nın birkaç hafta içinde bir nükleer silah yapabilecek malzemelere sahip olduğunu iddia etmişti.

Zelenskiy hükümeti, aylardır Batı’dan bağışlanan uzun menzilli silahlarla Rusya’nın derinliklerine saldırı izni talep ediyor. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, böyle bir saldırıyı silah sağlayan ülkeden gelmiş kabul edeceklerini söylemişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.