Dolar 32,4349
Euro 34,7857
Altın 2.435,09
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 18°C

İran Eski Savunma Bakan Yardımcısını İdam Etti

İran Eski Savunma Bakan Yardımcısını İdam Etti
14 Ocak 2023 23:47
147

İslam Cumhuriyeti yargısı, Alireza Akbari’nin “İngiliz hükümetinin istihbarat servisi için” çalıştığını söyledi.

İran, ülke yargısının Cumartesi günü yaptığı duyuruya göre, İngiliz-İran ikili uyruklu ve eski üst düzey güvenlik yetkilisi Alireza Akbari’yi idam etti. 2000-2008 yılları arasında İran’ın savunma bakan yardımcısı olarak görev yapan Akbari, 2019’da tutuklandı ve sonunda İngiltere’nin MI6 istihbarat teşkilatı adına casusluk yapmaktan ölüm cezasına çarptırıldı.

İran yargısına bağlı Mizan haber ajansı , “İngiliz hükümetinin istihbarat teşkilatı adına casusluk yaparak, yeryüzünde yolsuzluk yapmak ve ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı kapsamlı faaliyette bulunmak suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Alireza Akbari idam edildi .” Ajans, Akbari’nin casusluk faaliyetlerinden toplam 1.805.000 Euro, 265.000 £ ve 50.000 $ aldığını kaydetti.

İnfazın ardından her iki taraf da düşmanca diplomatik adımlar attı. Olaydan saatler sonra İran Dışişleri Bakanlığı, Londra’nın sözde “sabotaj eylemleri ve ulusal güvenliğe karşı eylemler” konusundaki öfkesini ifade etmek üzere İngiliz büyükelçisini çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada , “İngiltere’nin İran İslam Cumhuriyeti’nin ulusal güvenlik alanı da dahil olmak üzere alışılmadık müdahalelerine yanıt olarak, bugün bu ülkenin Tahran’daki büyükelçisi Simon Shercliff çağrıldı .”

Bu tür yasa dışı ve suç teşkil eden eylemlerin devam etmesi hiçbir şekilde hoş görülemez; bu nedenle İngiliz hükümeti, alışılmışın dışında ve müdahaleci yaklaşımını sürdürme sorumluluğunun sonuçlarını kabul etmelidir.

Üst düzey İngiliz yetkililer de infazı kınadı ve Başbakan Rishi Sunak bunu “duyarsız ve korkakça bir hareket” olarak nitelendirdi.

Londra, Ekberi’nin idam edilmesi nedeniyle İran başsavcısına da kişisel yaptırımlar uyguladı. Hareketi açıklayan Dışişleri Bakanı James Cleverly, Londra’nın “rejimi korkunç insan hakları ihlallerinden sorumlu tuttuğunu” söyledi.

“Bugün kendisine yaptırım uygulanması, Alireza Akbari’nin idamından duyduğumuz tiksintiyi vurguluyor. Başsavcı, İran’ın ölüm cezasını kullanmasının merkezinde yer alıyor” dedi.

Tahran ve Londra arasındaki sürekli soğuk olan bağlar, son aylarda İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin polis nezaretinde ölümüyle tetiklenen kitlesel protestoların ardından daha da kötüleşti. İran makamlarını eleştirenler polis tarafından öldürüldüğünde ısrar ederken, Tahran ölümünün önceden var olan bir durumun sonucu olduğunu savunuyor.

İran, Londra da dahil olmak üzere yabancı aktörleri defalarca ülkede huzursuzluk çıkarmakla suçladı. Tahran’a göre Birleşik Krallık, “Britanya’dan gelen unsurların doğrudan rehberliğinde” işleyen protestoları körükleyen bütün bir “ağ”ı dağıttı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.