Dolar 34,1828
Euro 37,0382
Altın 2.971,90
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

AB X’e Gizli Sansür Anlaşması Teklif Etti – Musk

AB X’e Gizli Sansür Anlaşması Teklif Etti – Musk
13 Temmuz 2024 10:20

Brüksel, “aldatıcı uygulamalar” iddiasıyla platformun peşine düştü…

Sahibi Elon Musk, X’in (eski adıyla Twitter) Brüksel’in platformdaki görüşleri gizlice sansürleme talebini reddettiği için Avrupa Birliği’nin zulmüyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

AB Cuma günü yaptığı açıklamada X’in Dijital Hizmetler Yasasını (DSA) ihlal ettiğini ve uygulamalarını değiştirmediği takdirde şirkete büyük para cezaları vermeyi planladığını duyurdu.

Musk yanıt olarak “Avrupa Komisyonu X’e yasadışı gizli bir anlaşma teklif etti: eğer kimseye söylemeden sessizce konuşmayı sansürlersek, bize ceza kesmeyeceklerdi” diye yazdı. “Diğer platformlar bu anlaşmayı kabul etti. X kabul etmedi.”

“Avrupa halkının gerçeği öğrenebilmesi için mahkemede halka açık bir savaş vermeyi dört gözle bekliyoruz” diye ekledi.

Musk, sosyal medya platformundaki yaygın sansürden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdikten sonra Ekim 2022’de Twitter’ı satın aldı. O zamandan beri eski Başkan Donald Trump’ınki de dahil olmak üzere engellenen hesapların çoğunun yasağını kaldırdı.

Musk “kuşun serbest bırakıldığını” duyurduğunda gelen tepkilerden biri de AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton’dan geldi.

Breton, DSA’ya atıfta bulunarak “Avrupa’da kuş bizim kurallarımıza göre uçacak” dedi.

Cuma günü Breton, Avrupa Komisyonu’nun Musk’a karşı hareketini, X’in diğer şeylerin yanı sıra “araştırmacılara” erişimi reddederek AB’nin “şeffaflık gerekliliklerini” ihlal ettiğini savunarak açıkladı.

“Eskiden BlueChecks güvenilir bilgi kaynakları anlamına gelirdi. Şimdi X ile birlikte, ön görüşümüz kullanıcıları kandırdıkları ve DSA’yı ihlal ettikleri yönünde” dedi.

Komisyon’a göre, herkesin bir abonelik ücreti karşılığında doğrulama almasına izin vermek, “kullanıcıların hesapların ve etkileşimde bulundukları içeriğin gerçekliği hakkında özgür ve bilinçli kararlar verme yeteneğini olumsuz etkiliyor.”

Komisyon ayrıca X’in “ortaya çıkan risklere ilişkin gerekli denetim ve araştırmaya olanak tanıyacak” “aranabilir ve güvenilir bir reklam deposu” bulundurmamasına da itiraz etti.

AB organını en çok rahatsız eden şey, X’in kamuya açık verilerinin “araştırmacılar” tarafından kazınmasına izin vermemesi veya DSA’nın zorunlu kıldığı gibi uygulama programlama arayüzüne (API) erişim izni vermemesiydi.

Eski bir Trump yönetimi yetkilisi olan Mike Benz, AB’nin gerçek motivasyonunun “DSA’yı kullanarak X’i Elon görevi devraldığında kovulan sansür ekibini yeniden görevlendirmeye zorlamak” olduğunu öne sürdü. Ayrıca kendilerini araştırmacı olarak tanıtan kişilerin aslında “sansür faaliyetleri ve siyasi ajanlar” olduğunu iddia etti.

Musk, Benz’in analizini tek kelimelik bir yorumla yeniden paylaştı: “Kesinlikle.”

X’in şimdi Komisyon’a yazılı olarak yanıt vermesi bekleniyor. AB, Breton’un ön bulgularını onaylarsa, X’e “dünya çapındaki toplam yıllık cirosunun %6’sına kadar” para cezası verilebilir ve “ihlalini” “gelişmiş denetim” altında ele alması emredilebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.