Site icon Life Haber Ajansı

ABD Dünya İçin Doğrudan Tehdit

Cin savunma bakanligi sozcusu Tan Kefei Life Haber Ajansı

Çin savunma bakanlığı sözcüsü Tan Kefei

Pekin, Washington’ın “hegemonyasını” korumak için bahaneler uydurduğunu söyledi

Çin Savunma Bakanlığı Cumartesi günü Başkan Joe Biden’ın 2023 ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, Washington’un küresel hakimiyetini sürdürmek amacıyla askeri harcamalarını artırmak için bir bahane olarak kasıtlı şekilde Çin tehdidini abarttığını söyledi.

Bakanlığın sözcüsü Albay Tan Kefei, “Gerçekler, ABD’nin uluslararası düzene yönelik doğrudan tehdit ve bölgesel türbülansın suçlusu olduğunu defalarca kanıtladı” dedi.

Açıklamada, ABD’nin kendi çıkarları doğrultusunda birçok kez ya diğer ülkelere karşı savaşlar başlattığı ya da çatışmalar çıkararak büyük kayıplara ve masum sivillerin yerinden edilmesine neden olduğu iddia edildi.

Tayvan için 10 milyar dolarlık güvenlik yardımına ve hızlı takip edilen silah tedariğine izin veren 2023 mali yılı için 858 milyar dolarlık ABD askeri bütçesi, Tayvan Boğazlarında barışı ve istikrarı ciddi şekilde tehlikeye atan ve Çin-ABD askeri çatışması riski taşımaktadır.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu ayrıca, ülkenin ulusal yeniden birleşmesini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla koruma sözü verdi ve Washington’ın Çin’in temel çıkarlarına ve başlıca endişelerine saygı duymaktan başka seçeneği olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Tayvan adası 1949’dan beri kendi kendini yönetiyor, ancak Çin’in onu kendi topraklarının bir parçası olarak görmesi nedeniyle hiçbir zaman resmi olarak Pekin’den bağımsızlığını ilan etmedi. ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyaretten bu yana Pekin ile Taipei arasındaki gerilim yüksek.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e bu hafta başlarında yaptığı bir telefon görüşmesinde, Washington’ın Pekin’e karşı oynadığı eski tek taraflı zorbalık numarasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. “Geçmişte Çin ile çalışmadı, gelecekte de çalışmayacak.” dedi…

Exit mobile version