Site icon Life Haber Ajansı

ABD Enflasyonu Yükselmeye Devam Ediyor

63f9fff2203027425a098344 Life Haber Ajansı

Resmi verilere göre tüketici fiyatları Ocak ayında yıllık bazda %5,4 arttı

Ticaret Bakanlığı tarafından Cuma günü yayınlanan bir rapora göre, ABD’de tüketici fiyatları Aralık ayındaki %0,2’lik artışın ardından Ocak ayında aylık bazda %0,6 arttı. Yıllık bazda fiyatlar Aralık ayındaki %5,3’lük artıştan %5,4’e yükseldi.

Bu arada, Federal Rezerv’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, bir önceki yıla göre %5,4 arttı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon yıllık bazda %4,7 arttı.

Ocak ayı fiyat okumaları, tahmincilerin beklentilerini aşarak, Fed’in faiz artırım kampanyasını durdurmayı seçebileceği umutlarını azalttı. Geçen Mart ayından bu yana düzenleyici kurum, fiyatları dizginlemek amacıyla sekiz önemli faiz oranı artışı başlattı.

Federal Rezerv yetkilileri bu hafta, sürekli yüksek enflasyonun karmaşık bir koşullar karışımından kaynaklandığını ve kısa vadede yavaşlama ihtimalinin düşük olduğunu öne sürdüler.

Vali Philip Jefferson bir panel için yaptığı konuşmada, “Şu anda ABD ekonomisini etkileyen enflasyonist güçler, basit, cimri açıklamalara meydan okuyan, geçici ve daha uzun süreli unsurların karmaşık bir karışımını temsil ediyor” dedi.

“İşgücü arzı ve talebi arasında devam eden dengesizlik, hizmet sektöründeki işgücü maliyetlerinin büyük payı ile birleştiğinde, yüksek enflasyonun ancak yavaş yavaş düşebileceğini gösteriyor.”

Exit mobile version