Dolar 32,9111
Euro 35,2152
Altın 2.452,52
BİST 10.578,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Per 26°C
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 29°C

ABD İsrail’in Gazze’de Ateşkes Planını Kabul Etmesini Bekliyor

ABD İsrail’in Gazze’de Ateşkes Planını Kabul Etmesini Bekliyor
3 Haziran 2024 22:43

Washington’a göre her şey Hamas’ın evet demesine bağlı…

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD hükümetinin Hamas’ın kabul etmesi halinde İsrail’in Gazze’de üç aşamalı bir ateşkes anlaşmasını kabul edeceğinden emin olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada ateşkes önerisini Batı Kudüs’ten gelmiş gibi sundu.

“Bu bir İsrail önerisiydi. Hamas’ın öneriyi kabul etmesi halinde … İsrail’in de evet diyeceğine dair her türlü beklentimiz var” dedi.

Kirby, ABD’nin her iki tarafın da planın ilk aşamasını “mümkün olan en kısa sürede” başlatmayı kabul etmesini umduğunu sözlerine ekledi. “Hamas’tan resmi bir yanıt bekliyoruz.”

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Kirby, birinci aşamanın çatışmalarda altı haftalık bir “duraklama” gerektireceğini, bu süre zarfında İsrail ve Hamas’ın “oturup ikinci aşamanın neye benzeyebileceğini ve ne zaman başlayabileceğini müzakere etmeye çalışacaklarını” söyledi.

Tam bir ateşkese ek olarak, ilk aşama İsrail’in Gazze’nin kalabalık bölgelerinden çekilmesini ve Hamas’ın elindeki bazı rehinelerin Filistinli esirlerle takas edilmesini içerecektir.

İkinci aşama, erkek İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerleri de dahil olmak üzere halen hayatta olan tüm rehinelerin iadesini içerecektir. Ölü esirlerin kalıntıları üçüncü aşamada teslim edilirken, ABD ve müttefikleri Filistin bölgesindeki altyapıyı yeniden inşa etmek için “büyük bir yeniden yapılanma planı” başlatacak.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Hamas’ın askeri ve yönetim kabiliyetleri yok edilmeden” kalıcı bir ateşkes olamayacağını söyledi ve İsrail’in “savaşı sona erdirme koşullarının değişmediğini” sözlerine ekledi.

Koalisyon ortaklarından Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas yok edilmeden herhangi bir anlaşma yapılması halinde hükümetten ayrılacaklarını söyledi. Netanyahu’nun Likud Partisi’nin Knesset’teki kıdemli üyelerinden Hanoch Milwidsky Pazar günü BBC’ye yaptığı açıklamada ateşkes planının “tamamen kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Bu arada Netanyahu’nun baş politika danışmanı Ophir Falk The Sunday Times’a verdiği demeçte Biden’ın özetlediği önerinin “iyi bir anlaşma olmadığını ama rehinelerin hepsinin serbest bırakılmasını canı gönülden istediklerini” söyledi.

ABD İsrail’e Hamas’ın 1.200 İsraillinin ölümü ve 250’sinin de esir alınmasıyla sonuçlanan 7 Ekim saldırılarını tekrarlayamayacak kadar “zayıflatıldığı” konusunda güvence vermeye çalıştı. ABC News’e konuşan Kirby, örgütün İsrail için hala bir tehdit olduğunu ancak “yaptıklarını yapabilecek askeri kapasiteye sahip olmadıklarını” söyledi.

Yerel sağlık yetkilileri Pazar günü yaptıkları açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında en az 36,439 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 82,627 kişinin de yaralandığını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.