Dolar 32,3401
Euro 35,1021
Altın 2.310,34
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Yağmurlu
Samsun
20°C
Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

ABD, Uzun Menzilli Bombardıman Uçağını Kore Yarımadası’na Yeniden Konuşlandırdı…

ABD, Uzun Menzilli Bombardıman Uçağını Kore Yarımadası’na Yeniden Konuşlandırdı…
19 Kasım 2022 22:48
127

Süpersonik bir B-1B, Kuzey Kore’nin son ICBM testinin ardından ABD-Güney Kore ortak tatbikatlarına katıldı…

Seul ordusu Cumartesi günü yerel basında yer alan haberlere göre, bir ABD B-1B Lancer uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı, ABD-Güney Kore ortak tatbikatına katılmak üzere Kore Yarımadası’na yeniden konuşlandırıldı. Duyuru, Kuzey Kore’nin en son kıtalararası balistik füze (ICBM) testini gerçekleştirmesinden bir gün sonra geldi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan (JCS) yapılan açıklamada, “Güney Kore ve ABD, bugün ABD Hava Kuvvetleri’nin Kore Yarımadası’na yeniden konuşlandırılan B-1B stratejik bombardıman uçağıyla ortak bir hava tatbikatı gerçekleştirdi .”

Ordu, ABD süpersonik bombardıman uçağının Güney’in hava savunma tanımlama bölgesi üzerinden uçtuğunu ve Güney Koreli F-35A jetleri ve Amerikan F-16 savaş uçakları tarafından eşlik edildiğini belirtti.

JCS , “Bu tatbikatla, Güney Kore-ABD ittifakının ortak askeri kapasitesini ve Washington’un Kore Yarımadası’nı koruma ve genişletilmiş caydırıcılık sağlama taahhüdünü bir kez daha gösterdik” dedi.

Bu ayın başlarında Yonhap haber ajansı, Washington’un 2017’den bu yana ilk kez B-1B bombardıman uçaklarını Güney Kore’ye yeniden konuşlandıracağını bildirdi. Haber kaynağına göre bu hareket, Seul’ün ABD’den “stratejik varlıkların” konuşlandırılmasını artırmasını istemesinin ardından geldi . Yarımada, bu yıl Kuzey tarafından rekor sayıda füze fırlatılmasının ortasında.

Cuma günü, iki devletin orduları, JCS’nin “Kuzey Kore’nin ICBM provokasyonu” olarak adlandırdığı şeye yanıt olarak Doğu Denizi üzerinde hava tatbikatları düzenledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin en son ICBM testinin, DPRK hükümetinin düşmanlarının “Kore Yarımadası’nın barış ve istikrarını yok etmeye çalışan çılgın saldırganlık ve savaş tatbikatlarına” misilleme yapma “güçlü iradesini” yeniden teyit edeceğini söyledi. Test, Kuzey tarafından kısa menzilli bir balistik füze fırlatılmasından 24 saatten kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Pyongyang, Güney Kore ve müttefiklerinin askeri tatbikatlarını defalarca kınadı, onları bir işgal hazırlığı olarak nitelendirdi ve füze fırlatmalarının ABD ve bölgedeki ortaklarından gelen ” provokasyonlara ” meşru bir yanıt olduğunda ısrar etti. Washington aynı şekilde Kuzey Kore’nin eylemlerini kışkırtıcı olarak nitelendirdi ve tüm silah testlerini durdurmasını talep etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.