Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 25°C

ABD, Yemen’e Hava Saldırıları Düzenledi

ABD, Yemen’e Hava Saldırıları Düzenledi
5 Ekim 2024 10:52

Washington, Husilerin Kızıldeniz’de bir abluka uygulamasını durdurmaya çalışıyor. ABD Merkez Komutanlığı’na (CENTCOM) bağlı gemi ve savaş uçakları, Yemen’in Husilerin kontrolündeki bölgelerinde, başkent Sanaa ve Hodeidah limanı da dahil olmak üzere ondan fazla hedefe saldırdı.

Husiler, kendilerini Yemen hükümeti olarak tanıtan bir Şii grubu olup ülkenin kuzeybatısında kontrolü elinde bulunduruyor. Son bir yıldır, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapmak amacıyla Kızıldeniz’deki İsrailli ve Batılı gemileri engelliyorlar.

ABD askeri, Cuma günü yapılan saldırılarda “saldırgan askeri yetenekleri” hedef alarak, “seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları ABD, koalisyon ve ticari gemiler için daha güvenli hale getirmek” amacıyla 15 Husi hedefinin vurulduğunu bildirdi.

CENTCOM’dan yapılan resmi açıklamadan önce, ismini açıklamayan ABD yetkilileri AP’ye, saldırıların “silah sistemleri, üsler ve diğer ekipmanlara” yönelik olarak beş lokasyonda gerçekleştirildiğini belirtti.

Yemeni medyasına göre, Hodeidah havaalanı ve Katheib askeri üssünde yedi saldırı gerçekleştirildi. Dhamar eyaletinde iki, Sanaa’nın güneydoğusundaki Bayda eyaletinde ise üç patlama bildirildi. Başkent Sanaa’ya yönelik dört saldırı daha düzenlendi.

Cuma günü yapılan bombardıman, Haziran’dan bu yana Husilere karşı gerçekleştirilen ilk ABD operasyonuydu. Geçtiğimiz hafta İsrail savaş uçakları, Husilerin İsrail’e bir balistik füze fırlatmasının ardından Hodeidah’ı vurdu.

Husiler, Ekim 2023’ten bu yana, Hamas’ın Gazze’deki saldırılarından sonra, 80’den fazla ticari gemiye füze veya insansız hava aracı ile saldırıda bulundu. Başlangıçta yalnızca “İsrail ile bağlantılı” gemileri hedef alırken, Ocak ayında Anglo-Amerikan hava saldırılarının ardından ABD ve Birleşik Krallık gemilerini de hedef almaya başladılar.

Washington, Bab el-Mandeb Boğazı’nın açık kalmasını sağlamak amacıyla “Operation Prosperity Guardian” kapsamında bölgeye birkaç savaş gemisi gönderdi. Ancak, ABD Donanması Husileri caydırmada başarısız oldu ve bu nedenle birçok Batılı nakliye şirketi Süveyş Kanalı’ndan kaçınarak gemilerini Afrika etrafından yönlendirmeye başladı.

Hafta sonu, Husiler, Kızıldeniz’de Panamalı bayraklı Cordelia Moon tankerine yönelik deniz insansız hava aracının saldırısını gösteren bir video yayınladı. Husiler, neredeyse on kadar ABD istihbarat ve saldırı dronunu düşürdü ve ABD savaş gemilerine de birçok kez ateş açtılar. CENTCOM, gelen tüm füzelerin ve dronların başarıyla engellendiğini belirtiyor.

ABD, Husileri İran’ın bir vekili olmakla suçluyor, ancak bu iddiaları Husi grubu reddediyor. Bu hafta içinde İran, son dönemde Hamas ve Hezbollah liderleri ile İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu’ndan (IRGC) üst düzey bir generalin öldürülmesine karşılık olarak İsrail’e yönelik büyük bir füze saldırısı gerçekleştirdi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.