Dolar 34,2385
Euro 37,0141
Altın 3.023,62
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C

ABD’de Sızdırılan Belgeler: İsrail’in İran’a Olası Saldırı Hazırlıkları

ABD’de Sızdırılan Belgeler: İsrail’in İran’a Olası Saldırı Hazırlıkları
21 Ekim 2024 10:03

ABD’de sızdırılan gizli istihbarat raporları, İsrail’in İran’a yönelik olası saldırı hazırlıklarına dair bilgileri içeriyor. CNN’nin aktardığı habere göre, ABD, İsrail’in İran’a saldırı hazırlıklarını içeren çok gizli istihbarat belgelerinin çevrimiçi sızdırılmasının ardından bir soruşturma başlattı.

Bu güvenlik ihlali, İsrail ile İran arasındaki gerginliğin tırmandığı bir dönemde meydana geldi. İddiaya göre, iki belge, bölgedeki olayları takip eden ve İsrail karşıtı yayınlar yapan anonim bir Telegram kanalı olan Middle East Spectator tarafından paylaşıldı.

Belgelerden ilki, Pentagon’un Ulusal Jeo-İstihbarat Ajansı tarafından hazırlandığı düşünülen bir rapordu. Bu belgede, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) 16 Ekim’de “neredeyse kesinlikle İran’a yönelik bir saldırı için” kilit mühimmat hazırlıkları ve gizli İHA faaliyetlerine devam ettiği belirtiliyor. İkinci belgede ise, İsrail Hava Kuvvetleri’nin 15-16 Ekim tarihlerinde düzenlediği geniş çaplı bir tatbikat hakkında detaylı bir rapor yer alıyordu.

ABD’li bir yetkili, CNN’ye yaptığı açıklamada belgelerin gerçekliğini doğruladı ve bu sızıntının “son derece endişe verici” olduğunu belirtti. Yetkili, devam eden soruşturmanın, gizli belgelerin kimler tarafından sızdırıldığını tespit etmeyi amaçladığını vurguladı.

Belgeyi yayımlayan Telegram kanalı, dosyaları kendilerine gönderen kişinin anonim olduğunu ve kanallarının asıl sızıntı yapan kişiyle bir bağlantısı olmadığını iddia etti.

Olayın öncesinde, 1 Ekim’de İran, Gazze’deki savaş ve Hamas ile Hizbullah liderlerine düzenlenen suikastlar sebebiyle İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlatmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri’ne göre, füzelerin büyük bir kısmı imha edildi ve tek doğrudan can kaybı, Batı Şeria’dan bir Filistinli oldu.

İsrail, nasıl ve ne zaman karşılık vereceği konusunda net bir açıklama yapmadı. Ancak bazı haberlerde, İsrail’in İran’daki askeri hedeflere saldırı planladığı belirtiliyor. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisi ise, “Son kararlar ulusal çıkarlarımıza göre alınacak” açıklamasında bulundu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.