Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Afrika’da Yılda 42.000 Dolarlık HIV Aşısı Deneniyor

Afrika’da Yılda 42.000 Dolarlık HIV Aşısı Deneniyor
24 Haziran 2024 12:19

Üretici, ilacın kadınlarda %100 önleme oranına sahip olduğunu iddia ediyor…

ABD’li biyofarmasötik şirketi Gilead Sciences Inc. deneysel bir aşının Güney Afrika ve Uganda’da yapılan denemelerin ardından kadınlarda HIV enfeksiyonlarının önlenmesinde %100 etkinlik gösterdiğini iddia etti

Şirketin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, yılda iki kez yapılan ‘lenacapavir’ iğnesi denemelerine yaşları 16 ila 25 arasında değişen yaklaşık 5.300 kadın katıldı. Bazılarına lenacapavir enjekte edilirken, diğerlerine şirketin günde bir kez ağızdan alınan eski Truvada ilacı verildi.

Şirket web sitesinde yayınladığı basın açıklamasında “Sıfır Enfeksiyon Gösteren İlk Faz 3 HIV Önleme Denemesi” dedi. “Sonuçlar yılda iki kez alınan lenakapavirin [Truvada’ya göre] üstünlüğünü ortaya koydu” ve şirketin beklentilerini aştı.

Gilead Sciences’ın baş tıbbi sorumlusu Merdad Parsey, “Sıfır enfeksiyon ve %100 etkinlik ile yılda iki kez uygulanan lenakapavir, HIV enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olacak önemli bir yeni araç olma potansiyelini ortaya koymuştur” dedi. “Devam etmekte olan PURPOSE klinik programından ek sonuçlar almayı ve HIV salgınını herkes için, her yerde sona erdirmeye yardımcı olma hedefimize doğru ilerlemeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Sunlenca markası altında satılan lenacapavir’i 2022 yılında yetişkinlerde HIV enfeksiyonlarının tedavisi için onayladı. İlacın beklenen maliyetinin ilk yıl 42.250 dolar ve sonrasında yıllık 39.000 dolar olduğu bildiriliyor.

Eleştirmenler uzun zamandır ilacın Afrika’ya tedarik edilmesinin önündeki en büyük engelin maliyet olacağını savunuyor.

Uganda’da HIV önleme görevlisi olan Melb Simiyu, daha önce PrEP (Pre-exposure prophylaxis) ilaçlarının dünyanın en yoksul ülkelerinde erişilebilir olması için maliyetin yıllık 100 doları aşmaması gerektiğini söylemişti. Medyaya verdiği demeçte “Eğer bundan çok daha fazlaysa, battık demektir” dedi.

Aktivist gruplar Gilead’ı lenakapavire erişimi kolaylaştırmaya çağırdı. Şirket ise halen “yüksek kaliteli, düşük maliyetli lenakapavir versiyonları tedarik edebilecek” ortaklar aradığını söyledi.

Küresel istatistiklere göre, şu anda dünya genelinde 1,5 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 39 milyon kişi HIV ile enfekte olmuş durumda. Afrika 25.6 milyon vaka ile orantısız bir şekilde etkilenmektedir.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.