Dolar 34,2546
Euro 37,0521
Altın 3.027,94
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 16°C

Alman Doktorlar Antibiyotik Direnci Karşısında Alarm Veriyor

Alman Doktorlar Antibiyotik Direnci Karşısında Alarm Veriyor
22 Ekim 2024 09:00

Almanya’daki doktorlar, dünya genelinde antibiyotiklerin giderek daha fazla başarısız olması nedeniyle tıp dünyasının, penisilinin keşfedilmesinden önceki döneme geri dönme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bild gazetesinin Pazartesi günü bildirdiğine göre, doktorlar, antibiyotiğe dirençli patojenlerdeki artışa dikkat çekiyor.

1920’lerin sonlarında keşfedilen penisilin, çoğu bakteriyel enfeksiyona karşı etkili olarak insan ömrünü 30 yıla kadar uzattı. Ancak bu ilerlemenin şu anda tehlikede olduğu ifade ediliyor.

Paul Ehrlich Enfeksiyon Tedavisi Derneği başkanı Mathias Pletz, Bild’e verdiği demeçte, “Modern tıbbın kazanımlarını kaybediyoruz ve penisilinin keşfinden önceki döneme geri dönüyoruz” dedi.

Braunschweig’deki Leibniz Enstitüsü’nde mikrobiyolog ve araştırmacı olan Profesör Yvonne Mast, “Antibiyotikler, tıbbın şimdiye kadar elde ettiği en büyük başarıdır. Ancak şimdi giderek daha fazla direnç gelişiyor ve yeni antibiyotikler yok, bu büyük bir tehdit” diye ekledi.

Bild’in aktardığı bir çalışmaya göre, 2050 yılına kadar dünya genelinde antibiyotik direncine sahip patojenler nedeniyle 39 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği tahmin ediliyor. Şu anda bu tür enfeksiyonlar, Avrupa Birliği’nde her yıl 35.000 ölüme yol açıyor.

Aşırı Antibiyotik Kullanımı ve Seyahatler Direnci Artırıyor

Jena Üniversitesi Hastanesi’nden Profesör Frank Brunkhorst, antibiyotik direncinin artmasının nedenlerinden birinin doktorların, özellikle ayakta tedavi sırasında antibiyotikleri gereksiz yere fazla reçete etmesi olduğunu söyledi. Örneğin, antibiyotikler neredeyse tüm solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkisizdir, çünkü bu enfeksiyonlar genellikle virüs kaynaklıdır.

Brunkhorst ayrıca, Covid-19 salgını sonrası yeniden artan uluslararası seyahatlerin, dirençli mikropların yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Özellikle Yunanistan, Portekiz, Türkiye gibi ülkeler ile Hindistan ve diğer Asya ülkelerindeki dirençli suşların Almanya’ya taşındığını vurguladı. Tatilden dönen Almanları uyararak, getirdikleri mikropların büyükanneleri için “hayati tehlike” oluşturabileceğini ifade etti.

Antibiyotik Araştırmalarında Yavaş İlerleme

Tıbbi endüstri, yeni antibiyotiklerin geliştirilmesinde yavaş ilerliyor çünkü araştırmalar çok uzun ve pahalı, kar marjları ise düşük. Profesör Mast’a göre, 2017’den bu yana sadece 12 yeni ilaç onay aldı. Mast, yeni bir ilacın geliştirilmesi için 5.000 maddeden sadece birinin piyasa olgunluğuna ulaştığını, geliştirme sürecinin 8-15 yıl sürdüğünü ve araştırma-geliştirme maliyetlerinin 2 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtti.

Mast, daha fazla araştırma fonu ve daha hızlı onay süreçleri çağrısında bulunarak, Çin’in bu alanda Almanya’yı geride bıraktığını vurguladı.

Profesör Brunkhorst, politikacıların antibiyotik üretimini Almanya ve Avrupa’ya geri getirmesi gerektiğini belirtti ve şu anda Almanya’da tek bir ilacın bile üretilmediğini, tüm ilaçların Hindistan ve Çin’den geldiğini söyledi. “Ve bu ülkelere bağımlıyız,” diye ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.