Dolar 34,1828
Euro 37,0382
Altın 2.971,90
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Balina Avcılığına Karşı Savaşçı: Watson’ın Grönland Macerası

Balina Avcılığına Karşı Savaşçı: Watson’ın Grönland Macerası
23 Temmuz 2024 00:12

Çevre aktivisti ve Greenpeace’in kurucu ortağı Paul Watson, Japonya’ya iade edilme riskiyle karşı karşıya kalarak Grönland’da tutuklandı. Balina avına karşı mücadele veren Watson, Japonya’nın yerel balina avcılarıyla yaşadığı şiddetli çatışmalar nedeniyle Tokyo tarafından on yıldan uzun süredir aranıyordu.

73 yaşındaki deneyimli çevre aktivisti, gemisi ikmal için Grönland’a yanaştığında polisin düzenlediği baskın sonucu gözaltına alındı. Watson, şimdi yerel polisin açıklamasına göre, Japonya’ya olası iadesi konusunda karar verecek bir bölge mahkemesi önüne çıktı.

Captain Paul Watson Vakfı, iade talebini “politik olarak motive edilmiş bir istek” olarak nitelendirerek, Danimarka hükümetine aktivistin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Vakıf, Watson’ın, Japonya’nın büyük ve yeni inşa edilmiş balina avlama gemisi Kangei Maru’yu durdurma kampanyası yürüttüğünü belirtti.

Aktivistin tutuklanmasının, 2012 yılında Japonya tarafından kendisine karşı çıkarılan ve 2010 yılında bir Japon balina avlama gemisiyle yaşanan iki olayda zarar ve yaralanmaya neden olmakla suçlandığı uluslararası Kırmızı Bülten’den kaynaklandığı tahmin ediliyor. Vakıf, Kırmızı Bülten’in sonunda kaldırıldığını, ancak Tokyo’nun sessizce geri getirdiğini öne sürdü.

“Bu gelişme, Vakfımızın avukatlarının Kırmızı Bülten’in geri çekildiğini bildirmesi nedeniyle sürpriz oldu. Ancak, Japonya’nın Paul’un seyahatini kolaylaştırmak amacıyla bildiriyi gizli hale getirdiği anlaşılıyor,” diye açıkladı Vakıf.

Grup ayrıca Watson’ın tutuklanmasının, Kangei Maru’nun denize açılmasıyla özel olarak ayarlandığını iddia etti. Bu yeni ve büyük 47 milyon dolarlık balina avlama gemisi bu yılın başlarında hizmete girdi ve şu anda Kuzey Pasifik’te bulunuyor.

Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC) tarafından ticari balina avcılığı 1986’da yasaklanmış olmasına rağmen, Japonya’ya her yıl Antarktika’da “bilimsel” amaçlarla az sayıda balina avlamasına izin verildi. 2014 yılında Uluslararası Adalet Divanı, Tokyo’nun bu avları durdurmasını emrederek, bunların aslında meşru bilimsel girişimler olmadığını, aksine ticari balina avcılığı için bir kılıf olduğunu belirtti.

Japonya, dört yıl sonra IWC’den çekilerek Antarktika’daki “bilimsel” seferleri sona erdirdi ve yerel sularında ticari balina avcılığını yeniden başlattı. Tokyo, uzun süredir balina avcılığı ve deniz memelilerinin etinin tüketilmesinin ülkenin “kültürünün” ayrılmaz bir parçası olduğunu savunuyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.