Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 25°C

Bilim İnsanları, Dinozorların Yok Olmasına Neden Olan İkinci Asteroidi Keşfetti

Bilim İnsanları, Dinozorların Yok Olmasına Neden Olan İkinci Asteroidi Keşfetti
4 Ekim 2024 09:53

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpıp dinozorların yok olmasına yol açan dev asteroidin yalnız olmadığını ortaya koydu. Yeni araştırmalara göre, aynı dönemde Batı Afrika açıklarına düşen daha küçük bir gök cismi, büyük bir krater oluşturdu.

Bu çarpışmanın, Atlantik Okyanusu’nda en az 800 metre yüksekliğinde bir tsunamiye neden olduğu tahmin ediliyor. 2022 yılında Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson, Nadir Krateri adı verilen 9 kilometre genişliğindeki bu çöküntüyü ilk kez keşfetmişti. Ancak bu oluşumun bir asteroit çarpması sonucu meydana gelip gelmediği konusunda belirsizlikler vardı.

Şimdi, Dr. Nicholson ve ekibi, Nadir Krateri’nin deniz tabanına çarpan bir asteroit tarafından oluşturulduğundan emin. Ancak bu olayın, Meksika’daki 180 kilometre genişliğindeki Chicxulub Krateri’ni oluşturan dev asteroidden önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiği hâlâ netlik kazanmış değil. Bununla birlikte, Nadir asteroitinin Kretase döneminin sonunda, yani dinozorların yok olduğu dönemde Dünya’ya çarptığı düşünülüyor.

Dr. Nicholson, “Glasgow’a çarpan bir asteroit hayal edin ve siz Edinburgh’dasınız, yaklaşık 50 kilometre uzakta. Ateş topu, gökyüzünde Güneş’in 24 katı büyüklüğünde olurdu ve Edinburgh’daki ağaçları ve bitkileri tutuşturmaya yeterdi” diyerek olayın büyüklüğünü aktarıyor.

Nadir Krateri’ni oluşturan asteroidin yaklaşık 450-500 metre genişliğinde olduğu ve saatte yaklaşık 72.000 kilometre hızla çarptığı tahmin ediliyor. Bu tür bir çarpmanın ardından yüksek sesli bir hava patlaması ve 7 büyüklüğünde bir depremi andıran sismik sarsıntılar meydana gelmiş olabilir. Ayrıca, deniz tabanından büyük miktarda suyun yükselmesi ve daha sonra tekrar yere düşerek zeminde eşsiz izler bırakması bekleniyor.

Bu büyüklükteki asteroitlerin kısa bir zaman dilimi içinde Dünya’ya çarpmasının nadir bir olay olduğunu belirten bilim insanları, iki büyük asteroitin bu kadar yakın zamanda neden çarptığını henüz açıklayamıyor.

Nadir Krateri’nin iyi korunmuş olması, bilim insanlarının kaya katmanlarını daha derinlemesine incelemesine olanak tanıyor. Dr. Nicholson, “Bu büyüklükte bir kraterin içine ilk kez bu kadar detaylı bakabiliyoruz, gerçekten heyecan verici” dedi.

Araştırmanın bulguları, Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayımlandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.