Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 27°C

Bilim İnsanları, Dünyanın Hayati Belirtilerinin Neredeyse Yarısının Artık ‘Kırmızı Kod’ Olduğu Konusunda Uyardı

Bilim İnsanları, Dünyanın Hayati Belirtilerinin Neredeyse Yarısının Artık ‘Kırmızı Kod’ Olduğu Konusunda Uyardı
28 Ekim 2022 22:23
128

Uluslararası bilim adamlarından oluşan koalisyondan gelen yeni bir rapor, iklim değişikliğini izlemek için kullanılan 35 ‘hayati işaretten’ 16’sı artık kırmızı kod olarak derecelendirdi, içinde bulunduğumuz çevresel krizin ciddiyetine varmalıyız.

Rapor, iklimle ilgili afetlerin sayısının arttığı konusunda uyarıyor, bununla ilgili insan ıstırabı zaten ölçülmesi ve hayal edilmesi zor seviyelerde aynı zamanda hızla artmaya devam edecek.

Şimdi keskin bir seçimle karşı karşıyayız: Hayatlarımızı yaşama ve gezegeni tedavi etme şeklimizde hızlı ve anlamlı değişiklikler yapın ya da ileride küresel toplumsal çöküşün gerçek olasılığıyla yüzleşin.

Ekolojist Christopher Wolf , “İklim felaketlerindeki yıllık artışlardan da görebileceğimiz gibi, şu anda büyük bir iklim krizinin ortasındayız ve işleri yaptığımız gibi yapmaya devam edersek çok daha kötü şeylerle karşılaşacağız.” dedi.

“İklim ve çevresel karar alma konusunda araştırma temelli yaklaşımları savunmak için bilim adamlarımızı bize katılmaya davet ediyoruz.”

Ekibin işaret ettiği sorunlardan bazıları arasında aşırı sıcaklık olaylarının artan sıklığı, artan küresel ağaç örtüsü kaybı (orman yangınlarının bunda önemli bir rol oynaması) ve sivrisinek kaynaklı dang virüsü vakalarının daha fazla olması yer alıyor.

Ayrıca, kayıtların başlamasından bu yana en yüksek seviyede olan atmosferik karbondioksit seviyeleri meselesi var: milyonda 418 parça . Bu arada, 2022 kayıtlardaki en sıcak yıllardan biri olma yolunda ilerliyor.

Araştırmacılar tarafından izlenen diğer hayati işaretler arasında yüzey sıcaklığı anormallikleri, Antarktika buz kütlesi değişimi, okyanus asitliği ve ABD’deki büyük seller, temizlenmesi en az bir milyar dolara mal oluyor.

Rapor ayrıca, iklim değişikliğiyle ilgili sadece bu yıl meydana gelen sayısız olaydan da söz ediyor: örneğin; Avrupa’da son 500 yılın en kötü kuraklığı, Avustralya’nın doğu kıyısında rekor düzeyde yağış, Hindistan ve Pakistan’da ölümcül bir sıcak dalgası ve Ortadoğu’da yaygın toz fırtınaları.

Bangladeş Bağımsız Üniversitesi’nden sürdürülebilirlik bilimcisi Saleemul Huq , “İklim değişikliği bağımsız bir konu değil” diyor. “Bu, insan talebinin biyosferin yenilenme kapasitesini aştığı daha büyük bir sistemik ekolojik aşma sorununun parçasıdır.”

“İnsanların daha fazla acı çekmesini önlemek için, doğayı korumamız, çoğu fosil yakıt emisyonunu ortadan kaldırmamız ve en savunmasız olan düşük gelirli alanlara odaklanarak sosyal olarak adil iklim uyarlamalarını desteklememiz gerekiyor.”

Uzmanlar, gezegenin yaklaşık 3 milyon yıldır görmediği bir sıcaklık seviyesi olan 2100 yılına kadar küresel ısınma açısından 3 santigrat derecelik bir artış öngörüyor. Ancak, tekrarlanan uyarılara rağmen, birçok eğilim hala yanlış yönde ilerliyor.

Araştırmacılar, daha fazla eylemi teşvik etmek ve farkındalığı artırmak için The Scientist’s Warning adlı 35 dakikalık bir belgesel hazırladılar.

Giderek daha fazla bilim insanının artık alınması gereken acil eylem hakkında bir tavır almasını umuyorlar.

Hala umut var. Araştırmacılar, benzeri görülmemiş sayıda bilim insanının iklim krizi hakkında konuştuğunu ve gelecek nesiller adına “büyük ölçekli iklim değişikliği azaltma ve uyumunun” derhal gerçekleşmesi çağrısında bulunduklarını belirtiyorlar.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden ekolojist William Ripple , “Bütün bu ısı dalgalarına, yangınlara, sellere ve devasa fırtınalara bakın” diyor. “İklim değişikliği hayaleti kapıda ve şiddetle çarpıyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.