Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Boeing Dolandırıcılıktan Suçlu Bulundu

Boeing Dolandırıcılıktan Suçlu Bulundu
9 Temmuz 2024 12:54

Adalet Bakanlığı, ABD’li uçak üreticisinin ölümcül 737 MAX kazalarıyla ilgili olarak 243,6 milyon dolar ceza ödeyeceğini açıkladı…

Adalet Bakanlığı, ABD’li uçak üreticisi Boeing’in 737 MAX uçaklarının karıştığı ölümcül kazalarla ilgili olarak cezai dolandırıcılık suçlamalarını kabul ettiğini açıkladı.

Endonezya ve Etiyopya’da 2018 ve 2019 yılları arasında beş aydan kısa bir süre içinde iki ayrı Boeing 737 MAX uçağı düşmüş ve toplam 346 kişi hayatını kaybetmişti.

Pazar günü savcılar tarafından yapılan bir mahkeme başvurusuna göre Boeing, ABD hükümetinin soruşturmasını çözmek için 243,6 milyon dolar ceza ödeyecek. Anlaşma kapsamında uçak üreticisi, güvenlik ve uyum programlarını iyileştirmek için önümüzdeki üç yıl içinde en az 455 milyon dolar yatırım yapmayı da kabul etti.

Boeing’in uyumluluğunu sağlamak üzere özel bir gözlemci görevlendirilecek ve her yıl kamuya açık ilerleme raporları yayınlayacak. Şirketin bu üç yıllık süre zarfında gözetim altında tutulacağı da belirtildi.

Boeing’in yönetim kurulu üyeleri de anlaşmanın bir parçası olarak 737 MAX kazalarında ölenlerin yakınlarıyla görüşmek zorunda kalacak. İtiraf anlaşması için davaya bakan federal yargıç Reed O’Connor’ın onayı gerekiyor.

Bir Boeing sözcüsü basına yaptığı açıklamada firmanın “Adalet Bakanlığı ile çözüm şartları üzerinde prensipte anlaşmaya vardığını” doğruladı.

Anlaşma, kurbanların aileleri tarafından talep edilen uçak üreticisinin yargılanmasını önlüyor. Bununla birlikte, Boeing’i hüküm giymiş bir suçlu haline getirecek ve bu da Savunma Bakanlığı ve NASA gibi ABD devlet kurumlarıyla sözleşme yapılmasını zorlaştırabilir.

2021 yılında Boeing, kazalarla bağlantılı belirsiz bir uçuş kontrol sistemi hakkında Federal Havacılık İdaresi’ni (FAA) kandırdığını kabul etmesinin ardından Adalet Bakanlığı ile yaptığı ertelenmiş kovuşturma anlaşmasının bir parçası olarak orijinal 243,6 milyon dolarlık ceza da dahil olmak üzere 2,5 milyar doların üzerinde ödeme yapmayı kabul etti. Her iki vakada da hatalı sensör okumaları 737 MAX 8 jetlerinin burun üstü dalışa geçmesine neden oldu. Şirket anlaşmaya uymuş olsaydı, suçlama üç yıllık bir sürenin ardından düşecekti.

Ancak federal savcılar Mayıs ayında Boeing’i anlaşmanın şartlarını ihlal etmekle suçladı ve şirketin söz verdiği uyum önlemlerini almadığını iddia etti. Suçlamalar, Ocak ayında Alaska Havayolları tarafından işletilen bir 737 MAX uçağında uçuşun ortasında bir kapının patlaması olayının ardından geldi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.