Dolar 32,3578
Euro 35,0024
Altın 2.326,06
BİST 9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 26°C
Sal 21°C

Bölgesel Kalkınmaya Akademik Bakış

Bölgesel Kalkınmaya Akademik Bakış
20 Ekim 2022 20:24
104

Bölgesel kalkınma politikalarına akademik bir bakış getirecek Bölgesel Kalkınma Dergisi, gün sayıyor. Ocak ayında yayın hayatına başlayacak hakemli dergide Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlanacak. Derginin tanıtımı amacıyla ODTÜ’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dergimiz, bölgesel kalkınma alanında çalışan ya da çalışmayı düşünen araştırmacılarımız için adeta bir referans kaynak olarak hizmet edecek.” dedi.

Bölgesel Kalkınma Dergisi’nin tanıtımı için ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde tören gerçekleştirildi. Törene Bakan Varank’ın yanı sıra Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Törende konuşan Bakan Varank şunları söyledi:

TOPYEKUN KALKINMIŞ TÜRKİYE: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denilince kimilerinin aklına hala sadece sanayide dönen çarklar, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri, uzay alanında yapılan çalışmalar geliyor olabilir. Ama bakanlığımız, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte ülkemizin bölgesel kalkınma politikasının koordinasyonunu üstlenen bakanlık konumuna geldi. Elde ettiğimiz refahı, ülkemizin her yanına adil bir biçimde dağıtmak, il ve ilçelerimizin rekabet güçlerini geliştirmek, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını azaltmak için bizim bir parolamız var: Topyekun Kalkınmış Türkiye.

KÖPRÜ GÖREVİ GÖRECEK: Bölgesel kalkınma alanında hem masada hem de sahada oldukça yoğun bir mesaimiz var. Biz bakanlık olarak bölgesel kalkınma alanında edindiğimiz tecrübenin paylaşılıp çoğalmasını, paydaşlar arasında iletişimin güçlenerek yeni iş birliği kapılarının aralanmasını arzu ediyoruz. Bugün bir araya gelmemize vesile olan Bölgesel Kalkınma Dergisini de aslında bu manada kamu ve akademi dünyası arasında bir köprü görevi için hayata geçiriyoruz.

NİTELİĞİ ARTTIRACAĞIZ: Dergimiz, bölgesel kalkınma alanında çalışan ya da çalışmayı düşünen araştırmacılarımız için adeta bir referans kaynak olarak hizmet edecek. Dergide bölgesel kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel farklı boyutlarını içeren makalelere yer verilecek. İnanıyoruz ki böylelikle bölgesel kalkınma alanındaki bilimsel çalışmaların sayısını ve niteliğini artırmış olacağız. Şu anda makaleler toplanmaya başladı. İlk sayıyı Ocak ayında yayınlamayı düşünüyor. Güzel bir iş çıkacağına inanıyorum.

ÖNEMLİ BİR EKSİKLİĞİ DOLDURACAK: Akademi dünyasının farklı çalışmaları ortaya koyacağına inanıyorum. Dergimiz araştırma alanında önemli bir eksikliği dolduracak. Hem Bölgesel Kalkınma Dergisinin duyurulması hem de araştırmacılarımızı yayım yapmaya teşvik etme hususunda sizlerin desteklerinizi beklediğimizi özellikle belirtmek isterim. Dergi fikrinin ortaya çıktığı günden bu zamana kadar bizimle birlikte olan başta kıymetli hocalarımız olmak üzere tüm ekip arkadaşlarıma kalbi şükranlarımı sunuyorum.

ODTÜ’YE TEŞEKKÜR: Derginin tanıtımını ODTÜ’de gerçekleştiriyoruz. ODTÜ’ye de bu güzel ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Ben öğrenciyken bu salon yeni yapılmıştı. Bu salonda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın böyle güzel bir etkinliğine katılmak da bizim açımızdan memnuniyet verici.

İLHAM KAYNAĞI OLACAK

Bölgesel Kalkınma Dergisi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Neşe Kumral da yaptığı konuşmada derginin literatürdeki önemli bir boşluğu kapatacağını ifade ederek bu alanda çalışma yapmak isteyen akademisyenlere ilham kaynağı olacağını kaydetti. Birleşmiş Milletler’in nin son raporlarında pandemi sonrası dönemde üretimde dijitalleşme ve otomasyonun en önemli trendler arasında yer aldığını belirten Prof. Kumral, küresel iklim krizi, sanayi üretiminde Çin’in önemli bir bölge haline gelmesi ile sanayi politikalarını güncellemek gerektiğini bildirdi.

ÖNEMLİ BİR FONKSİYON ÜSTLENECEK

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de, bölgesel kalkınma alanında gerçekleştirdikleri faaliyetlere önemli bir halka daha eklemenin heyecanı içerisinde olduklarını anlatarak derginin sadece ulusal alanda değil uluslararası boyutta da itibar görecek kalıcı bir yayın olacağını söyledi. Bilimsel çalışmaların ışığında akademi dünyası ile de yakın iş birliği içinde çalışacaklarını vurgulayan Genel Müdür Yeniçeri, “Bu açıdan Bölgesel Kalkınma Dergisi önemli bir fonksiyon üstlenecektir.” dedi.

KAMU-AKADEMİ İŞ BİRLİĞİ PANELİ

Tanıtım toplantısının ardından “Bölgesel Kalkınmada Kamu-Akademi İş Birliği: Beklentiler ve Fırsatlar” başlığıyla bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Bölgesel Kalkınma Dergisi Editörü Dr. Deniz Akkahve’nin yaptığı panele, Bölgesel Kalkınma Dergisi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Şenbil, Bölgesel Kalkınma Dergisi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kemal Mert Çubukçu ile Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Zeki Durak katıldı.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI TEŞVİK EDECEK

Kalkınma Ajansları, Bölgesel Kalkınma Dergisi ile bölgesel kalkınma ve bölgesel politika alanında bilimsel çalışmaların teşvik edilmesini amaçlıyor. Ayrıca; bölgesel, ulusal ve uluslararası deneyimlerin ve farklı yaklaşımların paylaşılması yoluyla bu alandaki araştırmaların sayısının ve niteliğinin artırılmasını hedefliyor.

DERGİNİN KONSEPTİ

Dergide, bölgesel kalkınmanın ekonomik, sosyal, mekânsal ve çevresel dinamikleri masaya yatırılacak. Bölgesel politika; stratejik planlama ve programlama, politikanın koordinasyonu, kurumsal kapasite ile izleme ve değerlendirme gibi boyutlarıyla incelenecek. Bölgesel politikanın uygulama araçlarını araştıracak. Yenilikçi uygulamalara katkı sağlayacak şekilde güncel tartışmalar ortaya koyacak. Özgün ve bilimsel etiğe uygun ve literatür zenginliğine sahip bilimsel çalışmalara yer verecek.

DEĞERLENDİRMELER DERGİPARK’TA

Yayın politikası ve editoryal işleyişi uluslararası standartlarda yapılandırılan dergi; ücretsiz, açık erişimli ve hakemli olarak yayımlanacak. Üçer aylık dönemler halinde yılda 4 sayı olarak Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında okurlarıyla buluşacak. Derginin makale değerlendirme süreçleri DergiPark sistemi üzerinden yürütülecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.