Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
25°C
Hafif Yağmurlu
Cts 24°C
Paz 26°C
Pts 25°C
Sal 26°C

Cinsiyet Tartışmalarının Odağındaki Olimpik Boksör, Musk’a Dava Açtı

Cinsiyet Tartışmalarının Odağındaki Olimpik Boksör, Musk’a Dava Açtı
15 Ağustos 2024 12:48

Cezayirli Olimpiyat şampiyonu boksör Imane Khelif, Paris’teki son Olimpiyat Oyunları sırasında Elon Musk da dahil olmak üzere birçok ünlü ismin kendisine yönelik “ağır siber zorbalık” eylemleri nedeniyle Fransa’da dava açtı. Variety dergisine göre, Fransız savcılar Khelif’in iddialarını araştırıyor.

Savcılık, eski adıyla Twitter olan X platformunun sahibi Elon Musk ve Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling’in de cezai şikayette ismen yer aldığını bildirdi.

Khelif, Cumartesi günü kadınlar yarı orta sıklet kategorisinde Olimpiyat altın madalyasına uzanırken, “kadın düşmanı, ırkçı ve cinsiyetçi bir kampanya” ile hedef alındığını iddia etti.

Geçen yılki IBA Dünya Şampiyonası’ndan cinsiyet doğrulama testini geçemediği için diskalifiye edilen Cezayirli boksör, Paris’teki oyunlara katılmak için onay aldı.

Khelif’in Paris merkezli avukatı Nabil Boudi, dergiye verdiği demeçte, şikayetin Cuma günü Paris Savcılığı’nın çevrimiçi nefretle mücadele merkezine iletildiğini belirtti. Savcılık ise bir soruşturma başlatıldığını doğruladı.

Boudi, “Dava, aralarında J.K. Rowling ve Elon Musk’ın da bulunduğu isimlere karşı açıldı,” dedi ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın da soruşturmaya dahil edileceğini ekledi. “Trump bir tweet attı, bu yüzden dava dilekçemizde ismen yer almasa bile, savcılık tarafından soruşturma kapsamında incelenecek,” dedi.

Ayrıca, Fransız yasalarına göre, X platformuna karşı dava açıldığı için davanın “bilinmeyen kişiler” aleyhine sunulduğunu belirten Boudi, bu durumun “savcılığın tüm kişileri soruşturma özgürlüğüne sahip olmasını” sağladığını ifade etti.

25 yaşındaki Khelif, Paris Oyunları boyunca cinsiyet tartışmalarının odağında yer aldı. İtalyan boksör Angela Carini’yi eleme maçında sadece 46 saniyede mağlup eden Khelif, çevrimiçi platformlarda büyük bir tepkiye yol açtı. Birçok kişi, Cezayirli boksörün kadın kategorisinde yarışmaması gerektiğini öne sürdü.

Cezayir yetkilileri, Khelif’in transgender olmadığını, ancak yüksek testosteron seviyeleri ve XY kromozomlarına sahip olma durumu olarak bilinen hiperandrojenizm adlı bir durumdan etkilendiğini belirtti.

Carini ile yaptığı maçın ardından J.K. Rowling, X platformunda boksörlerin bir fotoğrafını paylaşarak Khelif’i “başını yumrukladığı kadının acısını yaşayan bir erkek” olmakla suçladı. Elon Musk ise “Erkekler kadın sporlarına ait değildir” ifadesini paylaşarak “Kesinlikle” notunu düştü.

Trump ise boks maçı hakkında “Erkekleri kadın sporlarından uzak tutacağım!” mesajıyla bir paylaşım yaptı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise Khelif’i savunarak, eleştirmenlerini yanlış bilgi yaymakla suçladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.