Dolar 32,9889
Euro 35,2596
Altın 2.458,13
BİST 10.680,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 29°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Cumhuriyetimizin 100. Yılını Darbe Anayasasıyla Geçirmek Mahcubiyet Kaynağıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Cumhuriyetimizin 100. Yılını Darbe Anayasasıyla Geçirmek Mahcubiyet Kaynağıdır”
28 Mayıs 2024 14:49

İstanbul – 27 Mayıs 2024 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki Adnan Menderes Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu”nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Cumhuriyet’in 100. yılını darbe anayasasıyla geçirmenin büyük bir mahcubiyet kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Sırf birilerinin konforu bozulmasın diye bu utancı milletimize daha fazla yaşatamayız. Türk demokrasisi, yeni ve sivil anayasa yapma eşiğini aşacak güce, kudrete, olgunluğa fazlasıyla sahiptir” dedi.

27 Mayıs Darbesinin 64. Yılı

Erdoğan, konuşmasında 27 Mayıs 1960 darbesinin 64. yılında “Türkiye Yüzyılı Anayasası”nı konuşmak üzere bir araya geldiklerini belirtti. İstanbul 2 Nolu Barosu’na teşekkür eden Erdoğan, 27 Mayıs darbesinin ardından idama mahkûm edilen Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’yu rahmetle andı.

“Kaleminden Kan Damlayan Sözde Hukukçuları Unutmayacağız”

Yassıada Mahkemeleri’nde yaşanan baskılara ve hakaretlere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu millet, merhum Menderes ve arkadaşlarını her zaman şükranla ve biraz da idamlarına engel olamamanın mahcubiyetiyle hatırlayacaktır” dedi. Erdoğan, darbecileri, sokakları karıştırarak darbeye zemin hazırlayanları ve hukukçuları unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini belirtti.

“Türkiye’nin Yeni Bir Anayasaya İhtiyacı Var”

Erdoğan, Türkiye’nin sivil bir anayasaya olan ihtiyacını vurgulayarak, mevcut anayasanın darbe anayasası olarak nitelendirilmesinin siyasetin güvenilirliğini zedelediğini söyledi. “Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılının darbe anayasasıyla geçirilmesi siyaset kurumu adına büyük bir mahcubiyet kaynağıdır” diyen Erdoğan, yeni ve sivil bir anayasanın gerekliliğine dikkat çekti.

“Yeni Anayasa Millî Bir Ödev”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde bulunulan 28. Yasama Dönemi’nde yeni anayasa yapmanın millî bir ödev olduğunu ifade etti. “Türk demokrasisi, yeni ve sivil anayasa yapma eşiğini aşacak güce, kudrete, olgunluğa fazlasıyla sahiptir” dedi.

Filistin’deki Katliam ve İsrail’e Tepki

Erdoğan, konuşmasının sonunda Gazze’deki saldırılara da değinerek, “Bugüne kadar 36 binden fazla Filistinli kardeşimizi şehit eden soykırımcı caniler, dün de Refah’taki bir mülteci kampına saldırmışlardır” dedi. Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ve onun “cinayet şebekesini” lanetledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sempozyumun Türkiye’nin demokratikleşme sürecine katkı sağlayacağını umduğunu belirterek, “Yapıcı ve uzlaşmacı tavrımızı sonuna kadar koruyacağız” dedi. Yeni anayasa çalışmalarının, Türkiye’yi darbe anayasasından kurtararak daha demokratik ve sivil bir yapıya kavuşturacağını vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.