Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “KKTC’nin Güçlü ve Bağımsız Bir Devlet Olması İçin Mücadelemiz Sürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “KKTC’nin Güçlü ve Bağımsız Bir Devlet Olması İçin Mücadelemiz Sürecek
21 Temmuz 2024 20:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni’ne katıldı. Tören öncesinde Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan ve anıt özel defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törene katıldı.

Kıbrıs Türk Halkına Özgürlük Mesajı

Konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşmasını sağlayan Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde KKTC’de olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ada halkına ve 85 milyon Türk vatandaşının selam ve sevgilerini iletti. Erdoğan, “Yurdu yaşatmak için can veren kahraman şehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Vatan, bayrak, istiklal ve istikbalimiz için toprağa düşen yiğitlerin aziz ruhları şad olsun” dedi.

Gazilere Şükran, Şehitlere Rahmet

Kıbrıs Türkü’nün hakları ve hürriyeti için cesaretle savaşan gazilere şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her birine sağlıklı, hayırlı ve bereketli ömürler diledi. Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın mimarları olan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ve diğer devlet ve siyaset adamlarını da rahmetle andı. Ayrıca, Kıbrıs Türklerinin egemenlik ve özgürlük mücadelesinin önderleri merhum Dr. Fazıl Küçük ve merhum kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet diledi.

“Kuzey Kıbrıs Bizim Göz Bebeğimizdir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’nin göz bebeği ve canından bir parça olduğunu vurguladı. “Burası bize sadece şehitlerimizin değil aynı zamanda Hazreti Osman’ın, sahabenin, bu toprakları fetheden kahraman ecdadımızın da emanetidir. İnşallah bu emanete sıkı sıkıya sahip çıkmayı sürdüreceğiz” dedi.

Tarihî Gerçekleri Hatırlattı

Tören sırasında sadece kahramanca bir mücadeleyi anmak için değil, aynı zamanda tarihî gerçekleri bir kez daha haykırmak için orada olduklarını dile getiren Erdoğan, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türklerinin adanın yüzde 3’lük bir kısmına hapsedildiğini, kan, gözyaşı ve zulümle dolu bir dönem yaşadığını hatırlattı. Erdoğan, “1974 yılına gelindiğinde Kıbrıs Türkü’nün varlığına kasteden, insanlık dışı saldırılar zirveye ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Federal Çözüm Mümkün Değil

Adanın güneyinde, kendilerini adanın tek hâkimi olarak gören şımarık bir zihniyet olduğunu belirten Erdoğan, Rum liderlerin EOKA teröristlerini anma törenlerine katıldığını ve Kıbrıs Türklerinin güneye geçtiklerinde saldırıya uğradığını söyledi. Erdoğan, “Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Müzakerelere, yıllar önce İsviçre’de bıraktığımız yerden devam edelim demenin kimseye faydası yoktur” dedi.

İki Devletli Çözüm Vizyonu

Cumhurbaşkanı Tatar’ın 2023 Nisan ayında Cenevre’de ortaya koyduğu iki devletli çözüm vizyonunun çok kıymetli olduğunu vurgulayan Erdoğan, Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafıyla her alanda eşit olarak müzakere masasına oturması gerektiğini belirtti. “Çözüm istiyorsanız Kıbrıs Türkü’nün müktesep haklarını tescil edin” diyen Erdoğan, adanın garantör ülkelerinin liderlerinin her iki devleti de beraberce ziyaret edecekleri günleri ümit ettiğini söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün İzolasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türkü’nün haksız ve hukuksuz şekilde maruz bırakıldığı izolasyonun kırılması ve ambargonun kaldırılması için çabalarının daha da artacağını belirtti. KKTC’nin güçlü, müreffeh ve itibarlı bir devlet hâline gelmesi için desteğin süreceğini vurgulayan Erdoğan, 2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nda yer alan hususların süratle uygulanması için gereken desteği verdiklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk Gençlerine Müjde

Temmuz ayı itibarıyla KKTC vatandaşı öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücreti bakımından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerle aynı esaslara tabi olacağını açıklayan Erdoğan, bu kararın Türk üniversitelerinde eğitim görmek isteyen Kıbrıs Türkü öğrenciler için hayırlı olmasını diledi.

Barış ve Huzur Ortamı Korunacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50 yıl önce tesis edilen barış ve huzur ortamının muhafaza edileceğini belirterek, “Barış Harekâtı’nda şehit olan Mehmetçik ve mücahitleri tekrar rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum. Kuzey Kıbrıs’ın özgür, bağımsız, güvenli ve huzur dolu bir devlet olarak geleceğe yürümesi için mücadele eden, ter döken herkesi, tüm devlet ve siyaset adamlarımızı rahmetle yad ediyorum” dedi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kıbrıs Türk halkına ve Türk milletine hayırlı olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.