Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO Zirvesi Öncesi Kritik Mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO Zirvesi Öncesi Kritik Mesajlar
9 Temmuz 2024 12:41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’daki NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye’nin NATO’nun misyonlarına ve harekâtlarına en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefikten biri olduğunu belirterek, külfet paylaşımında üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptıklarını vurguladı.

Erdoğan, zirvede NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasını güçlendirmek amacıyla istişarelerde bulunacaklarını ifade etti. Zirvenin, NATO’nun kuruluşunun 75. yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle ayrı bir anlam taşıdığını söyleyen Erdoğan, geçen yıl Vilnius’ta alınan kararların takibini yapacaklarını belirtti. Erdoğan, Avrupa Birliği temsilcilerinin de katılımıyla Asya-Pasifik bölgesindeki NATO ortakları olan Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Yeni Zelanda liderleriyle bir araya geleceklerini söyledi.

“Zirveden Beklentimiz İttifak Dayanışmasını Güçlendiren Neticeler”

Erdoğan, zirvenin son oturumunun NATO-Ukrayna Konseyi formatında gerçekleştirileceğini belirterek, zirveden beklentilerinin müttefiklerin milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifak dayanışmasını ve birlik ruhunu güçlendiren sonuçlar elde edilmesi olduğunu ifade etti. Terörle mücadele ve müttefikler arasında savunma sanayi ticareti önündeki engellerin kaldırılması konusunda Vilnius’ta alınan kararların uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, dünya genelinde artan terör tehdidine dikkat çekeceklerini söyledi.

Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına olan bağlılığı ve desteğinin herkes tarafından bilindiğini belirten Erdoğan, NATO’nun savaşın tarafı hâline getirilmemesi yönündeki ilkeli duruşlarını muhafaza ettiklerini söyledi. Erdoğan, adil bir barışın kaybedeni olmayacağını ve bu uğurda çeşitli barış girişimlerinde bulunduklarını ifade etti.

“Tehditlerin Çeşitlenerek Arttığı Bu Dönemde İttifaka Verdiğimiz Önem Açıktır”

Washington’da yapılacak istişarelerin NATO’nun güney bölgesine yönelik yeni vizyonunun tespiti bakımından önemli katkılar sağlayacağını belirten Erdoğan, siber dünya, dezenformasyonla mücadele ve yükselen teknolojilerin de gündemlerinde olacağını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin NATO misyonlarına ve harekâtlarına en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefikten biri olduğunu yineleyerek, NATO’ya verdikleri önemin açık olduğunu belirtti.

Erdoğan, ayrıca NATO Liderler Zirvesi’nde Gazze’deki durumu gündeme taşıyacaklarını ve Filistin halkına yönelik süregelen katliamları uluslararası camianın durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacaklarını söyledi.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na Tam Üyeliği

Erdoğan, 6 Temmuz’da Şuşa’da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmî Zirvesi’ne KKTC’nin de katılmasına ilişkin, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nın tam üyesi olarak kabul edilmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Erdoğan, NATO Genel Sekreterliğine seçilen Mark Rutte ile ilişkileri güçlendireceklerini ve Türkiye’nin terörle mücadelesinde NATO’dan yeterli desteği almayı hedeflediklerini söyledi.

Gazze’de Kalıcı Ateşkes Çalışmaları

Gazze’de kalıcı ateşkes sağlanması noktasında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, Doha’da yapılan görüşmelerde olumlu adımlar atıldığını ve süreci yakından takip ettiklerini belirtti. Erdoğan, kısa zamanda bekledikleri sonuçları almayı ümit ettiklerini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.