Dolar 34,0830
Euro 38,0625
Altın 2.836,55
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 24°C

DSÖ: Mpox, Yeni Covid Değil

DSÖ: Mpox, Yeni Covid Değil
21 Ağustos 2024 10:56

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Mpox’un (eski adıyla maymun çiçeği) Covid-19 ile aynı seviyede bir halk sağlığı tehdidi oluşturmadığını ve Avrupa’da bir “panik döngüsü” ve karantinalara yol açmayacağını belirtti.

Bu ayın başlarında, DSÖ, Mpox’u uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. Bu, 2020 yılının başında Covid-19 için verilen aynı tanımlama. 2022’de, “Clade 2” olarak adlandırılan virüsün hafif bir varyantı dünyaya yayılırken, daha bulaşıcı bir tür olan “Clade 1b” Orta Afrika’da yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu ve geçtiğimiz hafta İsveç’te tespit edildi.

Birleşmiş Milletler’deki bir bilgilendirme toplantısında konuşan Kluge, Afrika’daki etkilenen ülkelere yeterli aşı temin edilmesi ve Mpox hastalarının yakından izlenmesiyle hastalığın yayılmasının kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Kluge, “DSÖ Avrupa bölgesinde karantina uygulanacak mı, bu yeni bir Covid-19 mu? Cevap açıkça ‘hayır’,” dedi. Ayrıca, “İki yıl önce, Mpox’u Avrupa’da kontrol altına aldık çünkü en çok etkilenen, erkeklerle seks yapan erkekler topluluğuyla doğrudan ilişki kurduk. Mpox’u küresel olarak kontrol etmek ve ortadan kaldırmak için sistemleri hayata geçirmeyi mi seçeceğiz yoksa bir panik ve ardından ihmal döngüsüne mi gireceğiz?” diye ekledi.

Clade 2 vakalarının büyük çoğunluğu, özellikle birden fazla cinsel partneri olan eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında görüldü. Clade 1b’nin ise yakın, cinsel olmayan temas yoluyla daha kolay yayıldığı düşünülüyor.

Mpox, 1980 yılında ortadan kaldırılan insan çiçek hastalığına benzer ve Batı ve Orta Afrika’nın bazı bölgelerinde endemiktir. İlk belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve yorgunluk yer alır ve hastalar belirgin cilt lezyonları geliştirir.

Hastalık, 2022’nin sonlarında DSÖ tarafından Mpox olarak yeniden adlandırıldı. Örgüt, eski ismin “ırkçı ve damgalayıcı” olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.