Dolar 32,3679
Euro 35,1021
Altın 2.325,03
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C

Dünya 20 Yılın En Büyük Kolera Dalgasıyla Karşı Karşıya

Dünya 20 Yılın En Büyük Kolera Dalgasıyla Karşı Karşıya
7 Mart 2023 21:47
302

Su kaynaklı enfeksiyon, tedavi edilmeyen vakaların %50’ye kadarında ölümcül olabilir…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kolera hastalığında keskin bir artış kaydettikten sonra, ekonomik krizler, iklim değişikliği ve Covid-19 pandemisinin serpintisi gibi faktörlerin yüksek riskli ülkelerde kolera için ideal koşulların gelişmesine yol açtığı konusunda uyarıda bulundu.

DSÖ, çeşitli salgınların ölçeğinin birkaç yıllık düşüşün ardından 2022’de keskin bir şekilde arttığını söyledi. Geçen yılın Ocak ve Ekim ayları arasında 29 ülke, bir önceki yıl 23’e kıyasla hastalık vakası bildirdi ve bu sayıların 2023’te artması bekleniyor.

DSÖ’nün kolera acil müdahale birimi başkanı Philippe Barboza The Telegraph’a “Aynı anda meydana gelen bu büyük salgınlara sahip ülke sayısını en az 20 yıldır görmedik” dedi.

“İncelediğimiz büyük salgınların çoğu, büyük, olağandışı iklim olaylarından kaynaklanıyor” diye ekledi ve Güney Afrika ülkelerinin, La’nın neden olduğu art arda üçüncü yıl şiddetli yağmur ve kasırgalarla karşı karşıya kaldıkları için özellikle risk altında olduğunu da sözlerine ekledi.

DSÖ direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen yıl iklim değişikliğinin etkilerinin kolera etkisini “arttırdığını” söyledi.

Suriye, geçen ay meydana gelen depremlerin ardından durumun daha da kötüleşmesiyle, geçen yıl 15 yılda ilk kez hastalık salgınını ilan etti. Lübnan, ekonomik çöküşün ortasında hastalıkla mücadele ederken 30 yıldır ilk kez benzer bir sorunla karşı karşıya.

Uzmanlar, pandemi boyunca kolera salgınlarıyla mücadele çabalarının duraklatıldığı göz önüne alındığında, çeşitli ülkelerin sağlık hizmetlerinin Covid-19 vakaları nedeniyle boğulmasının da sorunun daha da kötüleştiğini söylüyor.

Barboza, “Kolera kontrol edilebilir, kontrol edilmelidir” dedi. “Sadece sağlık hizmetlerine erişim sağlamak o kadar pahalı değil. Bu temel bir insan hakkıdır.”

Kolera, kontamine yiyecek veya suların alınmasıyla bulaşan ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde saatler içinde ölüme yol açabilir. DSÖ’den alınan rakamlar, her yıl dünya çapında yaklaşık 143.000 kişinin hastalıktan öldüğünü belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.