Site icon Life Haber Ajansı

Dünyanın En Büyük Yeşil Hidrojen Projesi

63f4d4d92030277fb3462dfe Life Haber Ajansı

Çin, yenilenebilir kapasitelerini önemli ölçüde artırdı…

Ülkenin en büyük petrol rafinerisi olan Sinopec Group’a göre Çin, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde güneş ve rüzgar enerjisini kullanacak büyük ölçekli bir yeşil hidrojen projesinin inşaatına başladı.

Şirket, ikinci yeşil hidrojen işletmesi olan projenin yılda 30.000 ton yeşil hidrojen ve 240.000 ton yeşil oksijen üretmesini bekliyor.

Sinopec Star Petroleum’un İç Moğolistan şubesinin yönetici müdürü Xu Zhendong’a göre, burada üretilen yeşil hidrojen ve yeşil oksijen, mevcut kömür kullanılarak üretilenin bir kısmının yerini almak üzere boru hatları aracılığıyla bir pilot kömür derin işleme projesine taşınacak.

İç Moğolistan şu anda Çin’in en büyük kömür madenciliği bölgelerinden biri ama yenilenebilir bir enerji merkezi olmaya hazırlanıyor. Çin hâlâ büyük kömür endüstrisine büyük ölçüde bel bağlasa da, önümüzdeki yıllarda yenilenebilir alternatiflere kademeli bir geçiş yapmayı ve karbonsuzlaştırmayı başarmayı umuyor. Ülke, 2030’da karbon emisyonlarında zirveye ulaştıktan sonra 2060’a kadar karbon nötr olmayı planlıyor.

Hidrojen, güneş ve rüzgar kaynakları gibi yenilenebilir kaynaklardan üretildiği ve karbondioksit emisyonuna neden olmadığı için yeşil olarak kabul edilir.

Tamamen faaliyete geçtikten sonra, projenin yıllık karbondioksit emisyonlarını yaklaşık 1,43 milyon ton azaltması bekleniyor. Xu’ya göre bu, yaklaşık 825.000 ağaç dikmeye eşdeğer.

Çin, şu anda çoğu kömürden üretilmesine rağmen, dünyanın en büyük hidrojen üreticisidir. 2025 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını iki milyon tona kadar azaltmak için ülkenin yıllık üretiminin yenilenebilir kaynaklar sayesinde 200.000 tona kadar hidrojene ulaşması bekleniyor.

Exit mobile version