Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

E-Devlet’te Alkol Ticareti: “Sanal Meyhane” Kuruldu!

E-Devlet’te Alkol Ticareti: “Sanal Meyhane” Kuruldu!
18 Temmuz 2024 10:22

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, E-Devlet üzerinden yeni bir hizmet olan “Alkol Ticaret Platformu”nu (ATİP) devreye soktuklarını açıkladı. Yumaklı, bu platform sayesinde tüm etil alkol ticaretinin izlenerek kayıt dışı ticaretle mücadelede önemli bir avantaj sağlanacağını belirtti.

ATİP’e etil alkol ticareti yapmaya yetkili olan gerçek ve tüzel kişilerin E-Devlet portalı üzerinden erişebileceğini ve yasal yetkileri çerçevesinde işlem yapabileceklerini ifade eden Bakan Yumaklı, platform dışındaki alkol ticareti yapan taraflara lisans iptaline varan ciddi yaptırımlar uygulanacağını vurguladı.

Bakanlık tarafından geliştirilen Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin (EATS) usul ve esaslarını içeren tebliğ Resmî Gazete’de yayımlandı. Yumaklı, bu sistemle sahte alkollü içki üretimi ve yasa dışı üretimden kaynaklanan can kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sistemin, etil alkol üretim ve ithalat miktarının elektronik ortamda tespitine, ürünün yurt içindeki fiziki sevkiyatı ile piyasa arz zinciri içindeki hareketinin adım adım izlenmesine olanak sağlayacağını ifade eden Yumaklı, sistemin yazılımı ve veri transfer ekipmanının tamamen Bakanlığın öz kaynaklarıyla geliştirildiğini söyledi.

Yumaklı, sistemin hazırlık çalışmaları kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren tesislerin ham madde giriş ve nihai ürün çıkış hatlarına gelişmiş akış ölçer cihazları yerleştirildiğini, bu cihazların anlık olarak ham madde kullanım ve üretim miktarlarını ölçerek elde edilen verileri Bakanlığın veri merkezine gönderdiğini belirtti. Alkol ithalat verilerinin ise Ticaret Bakanlığı’nın bilişim sistemi entegrasyonu sayesinde EATS’ye aktarıldığını açıkladı.

Etil alkol ticaretinde elektronik ortamda sanal bir pazar oluşturulduğunu belirten Yumaklı, bu sanal pazardaki alım satım faaliyetlerinin Bakanlık tarafından aralıksız izleneceğini ve ATİP dışında alkol ticareti yapan taraflara lisans iptaline varan ciddi yaptırımlar uygulanacağını ifade etti.

Etil alkolün ülke içindeki sevkiyatına da beyan zorunluluğu getirildiğini açıklayan Yumaklı, Elektronik Alkol Takip Sistemi’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) ile entegre edildiğini söyledi. Böylece ülke içinde nakledilen etil alkolün yükleme noktasından son varış noktasına kadar takip edilebileceğini ve kaçak ticaretin önüne geçileceğini vurguladı.

Yumaklı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileriyle sistemin işleyişine ilişkin istişareler ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini belirtti. Kaçakçılıkla mücadelede görev üstlenen birimlerin sistemden yararlanabileceğini ve kolluk kuvvetlerinin yasal olarak etil alkol ticareti yapma yetkisine sahip kişi ve firmaları anlık sorgulayabileceklerini ifade etti. Ayrıca, etil alkol alıcısı firmaların ürün alımlarının yakından izleneceğini ve yasal arzın yasa dışı alkol ve alkollü içki ticaretine konu edilmesini önlemeye yönelik aralıksız risk analizi yapacaklarını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.