Dolar 32,9615
Euro 35,2571
Altın 2.460,84
BİST 10.680,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 29°C

Erdoğan: “Maarif Modeliyle Geleceği Kodluyoruz!”

Erdoğan: “Maarif Modeliyle Geleceği Kodluyoruz!”
8 Haziran 2024 09:57

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ataşehir Ahmet Keleşoğlu Fen Lisesi’nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada, yeni maarif modelinin Türkiye’nin köklü tarihini, kültürünü ve değerlerini merkezine aldığını belirtti. Erdoğan, modelin uluslararası standartları göz önünde bulundurarak çağdaş bilim ve teknolojiye olan ihtiyacı karşılamayı hedeflediğini söyledi.

Eğitim Yatırımları ve Bütçe

Eğitime verdikleri önemi vurgulayan Erdoğan, 21 yıl önce hizmete başladıklarında dört önceliklerinden birinin eğitim olduğunu hatırlatarak, “Her yıl bütçeden aslan payını eğitime ayırdığımız gibi bu yıl da geleneği bozmayarak yaklaşık 1 trilyon 620 milyar lirayı eğitime tahsis ettik” dedi.

Son Bir Yılda Yapılan Hizmetler

Erdoğan, son bir yılda 19 milyon 600 bin öğretim materyalinin baskı ve dağıtımının yapıldığını, 20 milyon 385 bin adet yardımcı kaynak kitabının öğrencilere ulaştırıldığını açıkladı. Ayrıca, 2003 yılından bu yana 372 bin 995 yeni derslik yapıldığını, sadece son bir yılda 13 bin 715 yeni dersliğin kazandırıldığını belirtti. Derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 23’e, ortaöğretimde ise 22’ye indirildiğini ve bu oranlarla OECD ortalamasının yakalandığını ifade etti.

Eğitimde Fırsat Eşitliği

Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için birçok adım attıklarını belirten Erdoğan, okul öncesi 5 yaş okullaşma oranının %95’e, ilköğretimde ise %98’e çıktığını söyledi. Yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen ile büyük bir aile olduklarını vurguladı. Cumhuriyet tarihinin en fazla öğretmen atamasını yaptıklarını, 2023 yılı Mayıs ayında 45 bin öğretmen atadıklarını ve bu sene 20 bin yeni öğretmen daha atayacaklarını açıkladı.

Küresel Kültürün Dayatmalarına Karşı Mücadele

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken yaşlardan itibaren çocukların küresel kültürün dayatmalarına maruz kaldığını ve bunun en başında cinsiyetsizleştirme projelerinin geldiğini belirtti. Amerika ve Batı ülkelerinde bu projelerin çocukları objeleştirdiğini, bu sapkın akımlara karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Eğitimde Yenilik ve Değişim

Eğitimin amacının, milli değerlerle donanmış, bilgi teknolojilerini doğru kullanabilen, öz güven ve ideal sahibi gençler yetiştirmek olduğunu belirten Erdoğan, değişimi yakalayan bir anlayışla hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. Eğitimin ömür boyu devam eden bir süreç olduğunu, yenilenmeyle birlikte köklerden kopmamak gerektiğini vurguladı.

Geçmişin Eğitim Sorunları

Cumhuriyet tarihinin büyük bir bölümünde özgün bir eğitim modeli olmadığını, eğitim sisteminin ezberciliğe dayandığını, sanata, spora, kültüre yeterince değer vermediğini, yasakçı ve tek tipleştirici bir anlayışın hâkim olduğunu söyleyen Erdoğan, bu anlayışa karşı verdikleri mücadeleyi ve eğitimde özgürleştirme adımlarını anlattı. Eski Türkiye’nin kötü alışkanlıklarının nüksetmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin Hedefleri

Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öğrencilerin beceri düzeylerine ciddi katkı yapacağını belirtti. Modelin uluslararası standartlar gözetilerek hazırlandığını, öğrencilerin milli, manevi ve insani değerler istikametinde okuyan, düşünen, araştıran, sorgulayan, eleştirel bakabilen, çözüm odaklı, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiştirilmesini hedeflediğini söyledi.

Başarı Dilekleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenleri tebrik etti ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve ekibine başarılar diledi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilere de başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.