Dolar 32,8221
Euro 35,1421
Altın 2.449,46
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Açık
Samsun
28°C
Açık
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 27°C
Per 27°C

Erdoğan’dan EFES-2024 Tatbikatı’nda Savunma Sanayi Vurgusu

Erdoğan’dan EFES-2024 Tatbikatı’nda Savunma Sanayi Vurgusu
30 Mayıs 2024 17:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde gerçekleştirilen EFES-2024 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününe katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, savunma sanayinde millîlik ve yerlilik oranını artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Savunma Sanayinde Büyük Atılım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılından itibaren savunma sanayinde millî ve yerli üretime büyük önem verdiklerini vurguladı. Erdoğan, “2002 yılından itibaren başlayan süreçte savunma sanayinde millîlik ve yerliliğin azami seviyeye çıkartılması için her türlü imkânı seferber ettik. Türkiye, savunma sanayinde gerçekleştirdiği atılım sayesinde bölgesinde vazgeçilmez oyunculardan biri hâline geldi” dedi.

EFES-2024 Tatbikatı ve Katılım

Bu yılki EFES-2024 Tatbikatı’na olan yoğun katılımı memnuniyetle karşıladığını belirten Erdoğan, “2 yıl önce gerçekleştirilen EFES-2022 Tatbikatı’na katılan ülke sayısı 37’ydi, tatbikata olan ilginin bu sene her düzeyde arttığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. İki safha hâlinde toplam 11 bin askeri personelin katılımıyla 25 Nisan’dan beri icra edilen tatbikata destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tatbikatın Barışa Katkısı

Tatbikatın hiçbir ülkeyi hedef almadığını ve barışı destekleme harekâtına dayalı bir senaryoyla icra edildiğini belirten Erdoğan, “Tatbikatın birleşik ve müşterek harekâtın planlanması, koordinasyonu ve icrası konusunda ordumuzun kabiliyetlerini artıracağına inanıyorum. Siber savunmada ve siber güvenlik başlıklarında farkındalığın gelişmesine katkı yapacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

Yerli ve Millî Sistemler

Envantere yeni giren yerli ve millî sistemlerin de tatbikatta kullanıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Efes-2024 Tatbikatı’nda 33 farklı silah, araç ve sistem ilk kez denendi. Tatbikata kamu kurumlarıyla beraber sivil sanayi kuruluşları da dâhil edildi” dedi. Erdoğan, savunma sanayii ürünlerinin 185 ülkeye ihraç edilerek 5,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaştıklarını, aynı zamanda 10 milyar 240 milyon dolarlık yeni sözleşme imzalandığını belirtti.

Barış ve İş Birliği Vurgusu

Erdoğan, “Biz gerilimin ve kavganın değil; sulhun, barışın ve iş birliğinin tarafındayız. Aynı coğrafyayı paylaştığımız ülkelerle yan yana yaşamak istiyoruz. Hiçbir ülkeye karşı husumet ve ön yargı beslemiyoruz” dedi. Türkiye’nin çıkarlarına saygı duyan, iş birliği yapmak isteyen herkesle diyalog ve temas halinde olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Bölgesel Çatışmalara Değinme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye’deki kaos ve bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısının faaliyetlerine dikkat çekti. DEAŞ ile mücadelede Türkiye’nin etkin rol oynadığını belirten Erdoğan, “DEAŞ’a karşı göğüs göğse mücadele eden ve sahada en ağır darbeyi indiren tek NATO müttefiki Türkiye’dir” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin güney sınırında bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Türkiye’nin Savunma Sanayindeki Konumu

Erdoğan, savunma sanayisinde Türkiye’nin geldiği noktayı özetleyerek, 2002’de 62 olan savunma projesi sayısının bugün binleri aştığını, savunma projelerinin hacminin 96 milyar doları geçtiğini söyledi. Türkiye’nin kendi savaş gemisini tasarlayabilen, inşa edebilen 10 ülke arasında olduğunu ve İHA/SİHA üretiminde dünyanın ilk üç-dört ülkesi içinde yer aldığını belirtti.

Tatbikatın Önemi

EFES-2024 Tatbikatı’nın savunma sanayindeki tecrübeyi dost ve müttefik ülkelerle paylaşma açısından önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Efes-2024 Tatbikatı’nı savunma sanayindeki tecrübemizi dostlarımızla paylaşma anlayışımızın yeni bir sembolü olarak görüyoruz” dedi. Tatbikat kapsamında Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yılına ithafen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 50 geminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı selamladığı belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.