Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 28°C

Gıdanın Güven Kodu: Karekod ile Artık Her Şey Elinizin Altında!

Gıdanın Güven Kodu: Karekod ile Artık Her Şey Elinizin Altında!
22 Temmuz 2024 11:46

Ankara – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilen “Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması” hakkında açıklamalarda bulundu. Yumaklı, gıda güvenliğine yönelik çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu konuda en büyük destekçileri olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, bakanlık tarafından oluşturulan karekod uygulamasının “Tarım Kredi Sıfır Marketi”nde uygulamaya konulduğunu ifade etti. “Vatandaşlarımızdan gıda üretimi, satışı yapan ve toplu tüketim yerlerinde bakanlığımızın denetim detaylarını gösteren bu karekodu aramalarını istirham ediyoruz,” dedi.

Uygulamanın Tanıtımı Yapıldı

Bakan Yumaklı, gönüllülük esasına dayanan bu uygulamanın işletmeler tarafından yoğun talep göreceğini düşündüklerini belirtti. “Her işletme, bu uygulamayı vatandaşlarımızla paylaşarak akredite olup olmadığını gösterecektir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin gıda ve içecek birimleriyle yakın ilişki içindeyiz ve işletmelere bu uygulamayı tanıttık,” dedi.

Gıda güvenilirliğinin her vatandaşın en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Yumaklı, işletmelerin karekodu kullanarak denetim detaylarını paylaşmasının önemli olduğunu ifade etti.

Güven Kaynağı Olacak

Türkiye genelinde 776 bine yakın gıda işletmesi olduğunu belirten Yumaklı, “En kısa zamanda bu işletmelerin büyük çoğunluğu bu uygulamayı hayata geçirecektir. Marketlere gittiğimde bu karekodu okutup denetim tarihini görmek benim için bir güven kaynağı olacak,” dedi.

Yumaklı, karekodu marketin kapısında okuyarak uygulamayı tanıttı ve “Tarım Cebimde” uygulamasının indirilmesi gerektiğini, “Gıda Kontrol” sekmesinden “İşletme Denetim Sorgulama” seçilerek denetim sonuçlarına ulaşılabileceğini belirtti.

Denetim Sonuçları Görülebilecek

Bakan Yumaklı, uygulamanın daha gelişmiş versiyonlarının geleceğini ve vatandaşların denetim sonuçlarını görebileceklerini söyledi. “Tüketici olarak bu uygulamanın takip edilmesini istirham ediyorum,” dedi.

Bakanlıkça hazırlanan ve her işletmeye özel karekod içeren görseller, gıda işletmeleri tarafından “https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/” internet adresinden indirilerek sergilenebilecek. Karekod, “Tarım Cebimde” uygulamasından sorgulandığında işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres ve en son denetim tarihi bilgilerine ulaşılabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.