Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Gördüğünüz En Çılgın Spor Ayakkabı Bu mu?

Gördüğünüz En Çılgın Spor Ayakkabı Bu mu?
18 Temmuz 2024 12:44

On ve Hellen Obiri koşu ayakkabısı oyununu yepyeni bir seviyeye taşıyor. Evet, spreyli ayakkabılar gerçek oluyor.

Kenyalı mesafe koşucusu ve iki kez Olimpiyat gümüş madalyası sahibi Hellen Obiri, önümüzdeki ay Paris’te yapılacak Olimpiyat maratonunun başlangıç çizgisindeki yerini alır almaz tarihe geçecek – ancak tahmin ettiğiniz nedenle değil.

Bayan Obiri, 2010 yılında kurulan yeni İsviçre markası On’un yeni spor ayakkabısı Cloudboom Strike LS’yi giyecek. Ancak bu ayakkabı daha önce hiç kimsenin gördüğü bir ayakkabıya benzemiyor.

“Bayan Obiri, “Ayakkabıları ilk gördüğümde ‘Hayır’ dedim. “Bunlarla koşamam.” Ayakkabıların bağcıkları yoktu. Topuk kapağı yoktu – arkada ayağı yerinde tutan sert bir plaka vardı. Tuhaf, esnek, plastik bir malzemeden yapılmışlardı.

Bayan Obiri, “Soyunma odasında meslektaşlarım bile ‘Bu bir şaka’ diyordu,” dedi. “’Bu ayakkabıları maratonda kullanamazsın’ diyorlardı.”

Ama sonra onları antrenmanda denedi. Sonra Nisan ayındaki Boston Maratonu’nda giymeyi kabul etti. Sonra da kazandı. On’un inovasyon, teknoloji ve araştırma direktörü Nils Altrogge, “Ayakkabıları geri vermedi” dedi.

Ayakkabı, bir robot kol tarafından ekstrüde edilen, Bayan Obiri’nin ayağına en etkili şekilde koşmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanan ve daha sonra köpük kauçuk ve karbon fiber tabana ısı ile kaynaştırılan neredeyse bir mil uzunluğunda tek bir yarı saydam sentetik monofilamentten oluşturuldu. Cloudboom Strike LS – LS, teknolojinin ticari markalı adı olan LightSpray’in kısaltması – olarak adlandırılıyor ve sadece 170 gram ya da yaklaşık altı ons ağırlığında. On’a göre, geleneksel bir spor ayakkabıya göre çevre üzerinde yüzde 75 daha az etkiye sahip. Ve stil söz konusu olduğunda, herhangi bir koşu ayakkabısından çok yabancı bir yatak odası terliği ile daha fazla ortak noktası var.

Bunu spor ayakkabı dünyasının Tesla’sı olarak düşünün. On, Cloudboom Strike LS’nin, Elon Musk’ın inovasyonunun otomobil dünyasında yarattığı yıkıcı etkinin aynısını spor ayakkabı pazarında da yaratmasını umuyor. Öyle olursa, On sadece tasarım geleneklerini değil, tüm spor ayakkabı iş modelini altüst edecek.

Spray-On Ayakkabılar Işıldıyor

Arada bir spor ayakkabı pazarı, tasarım veya teknolojideki sıçramalar ya da her ikisi nedeniyle yeniden keşfedilir. Bu 1979’da Nike Air Tech ve 1982’de Air Force 1 ile gerçekleşti. 2015’te Adidas Yeezys ile oldu. Ve 2017’de Nike Vaporfly ve karbon plakaların tanıtılmasıyla gerçekleşti.

On, 2020 yılında ekip üyelerinden biri Milano Tasarım Fuarı’ndayken sıcak tutkal tabancasıyla yapılmış bir ayakkabının yer aldığı bir öğrenci sunumu gördüğünde pazarı yeniden değiştirebileceğini düşünmeye başladı.

Eğer bu kulağa Flint Lockwood’un spreyle yapıştırılan elastik biyopolimer ayakkabılar icat ettiği “Cloudy With a Chance of Meatballs” adlı çocuk filminden bir sahne (ya da Bella Hadid’in 2022’de Paris Moda Haftası’nda giydiği spreyle yapıştırılan Coperni elbisesi) gibi geliyorsa, bu anlaşılabilir bir durum. Ancak bu icatların aksine, Cloudboom Strike LS kolayca çıkarılıp yeniden giyilebilir.

Aradan beş yıl geçti ve o öğrenci, Johannes Voelchert, On’da inovasyon konsept tasarımının kıdemli lideri ve onun başlattığı süreç bir paradigma değişimiyle sonuçlandı.

Bir koşu ayakkabısının normalde 150 ila 200 bileşeni yerine Cloudboom Strike LS’de yalnızca yedi bileşen bulunuyor. Bir montaj hattında yaklaşık 100 kişi tarafından dokunulmak yerine, ortalama olarak bir kişi tarafından dokunuluyor. Kalıpçılar tarafından bir araya getirilmek yerine, parametrik tasarım ilkeleri ve hesaplamalı mühendislik kullanılarak oluşturulmuştur.

Kumaşın boyanması yerine, renk inkjet yoluyla ekleniyor. Cloudboom Strike LS, üretimin Asya’daki fabrikalara (On’un durumunda Endonezya ve Vietnam) yaptırılması ve ardından dünyanın dört bir yanına gönderilmesi yerine, Zürih’teki ve On’un diğer pazarlarındaki yeni “üretim hücreleri” tarafından üretilecek.

Bu da üretim ve teslimat arasındaki sürenin çok daha kısa olması anlamına geliyor. (Cloudboom Strike LS üç dakika içinde orta tabandan bitmiş ürüne dönüşüyor). Aynı zamanda kesimhanede atık olmaması – artık malzemelerin veya zehirli yapıştırıcıların atılmaması – ve önemli ölçüde daha az karbon emisyonu anlamına geliyor. Ayrıca ayakkabı talebe yakın üretildiği için her sezon sonunda daha az stok kalması gerekir. Ve filament termoplastik olduğu için, saya eritilebilir ve bir ayakkabının yaşam döngüsünün sonunda yeniden kullanılabilir.

On’un eş genel müdürü Marc Maurer, “Üretim söz konusu olduğunda gerçekten geleceğe sıçrıyoruz” dedi. Tedarik zinciri ve artık gerekli olmayacak insanlar üzerindeki etkileri sorulduğunda, esasen otomasyon ve yeniden kullanımın endüstrinin hikayesi olduğunu söyledi.

Ayakkabı, ayağın biyomekaniğine ve destek ve nefes alabilirlik ihtiyacına bağlı olarak filamenti farklı alanlarda daha fazla veya daha az yoğun bir şekilde örmek üzere programlanmış bir robot tarafından üretildiği için, şirket makineleri sıfırdan inşa etmek zorunda kaldı – muazzam bir finansal ve felsefi bahis.

“On’un inovasyon konsept tasarımının kıdemli lideri Eric Hullegie, “Bir sektörü temelden yeniden tasarlamaya çalıştığınızda, bunun beraberinde getirdiği çok büyük maliyetler var.

Asıl zorluk bunun karşılığını almak. “Ayakkabının çok hızlı olduğunu biliyoruz,” diyor Bay Maurer. “Süper hafif olduğunu biliyoruz. Bilmediğimiz şey ise insanların bundan hoşlanıp hoşlanmayacağı.”

iPhone Etkisi

Cloudboom Strike LS piyasadaki en hafif ayakkabı değil – Saucony Sinister sadece 149 gram (yaklaşık beş ons), Merrell Vapor Glove 6 5,5 ons ve Nike ZoomX Streakfly altı ons – ancak aralarında yer alıyor. Yine de spor ayakkabılar, diğer tüm atletik ekipmanlardan daha fazla, hem havalı hem de topluluk sinyallerini temsil eder hale geldi. Popüler karar sadece performatif değil, aynı zamanda duygusaldır.

Sneakerhead’ler arasında tuhaflık, etkinlik ve sondan ilk benimseme kendi para birimidir. Tuhaf ama imzalı bir görünüm onlar için işe yarayabilir.

Bay Maurer, “Görünüm konusunda kendi içimizde büyük bir tartışma yaşadık,” dedi. “Ama iPhone gibi bir örneği ele alın ve telefonların daha önce neye benzediğini ve daha sonra neye benzediğini düşünün.”

Bu kulağa kibir gibi geliyor, ancak iPhone rastgele bir karşılaştırma değil. Cloudboom Strike LS sadece elit sporcular için değil, herkes için tasarlandı. “Saf bir performans ürününden milyonlarca çift halinde satabileceğiniz bir ürüne dönüştürmeyi amaçlıyoruz” diyen Mauer, hedeflerinin 2023 yılında yaklaşık 1,8 milyar İsviçre Frangı olan geliri önümüzdeki üç yıl içinde iki katına çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Olimpiyatlar ayakkabının dünya çapındaki ilk çıkışı olacak. Bazı ayakkabılar o dönemde piyasada olacak, ancak Cloudboom Strike LS sonbahara kadar, yani New York City Maratonu zamanına kadar yaygın olarak satışa sunulmayacak. 330$’lık fiyatıyla spor ayakkabı piyasasının üst sınırında yer alan bu ayakkabı, Off-White x Nike Air Force 1’lerden veya Yeezy’lerden daha pahalı olsa da, örneğin Balenciaga’nın 1.100$’lık moda spor ayakkabılarından çok daha ucuz.

Ayrıca bu bir yol ayakkabısı, pist ayakkabısı değil. Plan, teknolojiyi tenis de dahil olmak üzere diğer sporlar için özel olarak tasarlanmış spor ayakkabılara genişletmek. Roger Federer On’un yatırımcılarından ve ürün tasarımcılarından biri.

Ancak bundan önce tüm gözler Paris’in ve Bayan Obiri’nin üzerinde olacak. Obiri yeni ayakkabısı için heyecanlı. “Ayakkabılara güvendiğinizde, ‘Hızlı koşacağım’ gibi bir zihniyete sahip oluyorsunuz” dedi.

Ayrıca On’un inovasyondan sorumlu kıdemli direktörü Ilmarin Heitz, “çok ama çok önemli yarışların başlangıç çizgisinde ‘kimsede olmayan bir şeye sahip olduğumu’ bilmenin psikolojik avantajı inanılmaz bir duygu” dedi. (Diğer atletizm etkinliklerinde en az beş atlet Cloudboom Strike LS’nin kramponlu versiyonlarını giyecek).

Eğer On’un hayalleri gerçekleşirse, bu uzun süre Bayan Obiri’nin tek başına elde edeceği bir avantaj olmayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.