Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Paz 26°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 23°C

Güney Kore’den Kuzey Kore’ye Askeri Tehdit

Güney Kore’den Kuzey Kore’ye Askeri Tehdit
24 Eylül 2024 12:19

Pyongyang’ın son “çöp balonları” fırlatmasının ardından Güney Kore’nin ana uluslararası havalimanında uçuşların durdurulmasına neden olması üzerine, Güney Kore ordusu Kuzey Kore’ye “çizgiyi aşarsa sert bir yanıt” vereceklerini duyurdu. İki ülke, uzun süredir devam eden çatışmaları çerçevesinde karşılıklı olarak balonlar kullanıyor.

Pazartesi günü yapılan bu uyarı, Pyongyang’ın Pazar akşamı ile Pazartesi sabahı arasında gerçekleştirdiği balon saldırısının ardından geldi. Bu saldırı, Güney Kore’nin ana uluslararası havalimanında uçuşların durmasına neden oldu.

Seul’ün Genelkurmay Başkanlığı (JCS) sözcüsü Albay Lee Sung-jun, düzenlediği basın toplantısında ordunun bu tür olayları “daha yüksek risk düzeyinde” değerlendirdiğini belirtti. Yonhap haber ajansına göre Lee, “Eğer vatandaşlarımızın güvenliğine ciddi bir tehlike oluşturulursa veya Kuzey Kore’nin çizgiyi aştığı değerlendirilirse, ordumuz sert askeri önlemler alacaktır” dedi.

Sözcü, bu “çizginin” ne olduğunu açıklamaktan kaçındı ve balonların “can kaybı olmadığı sürece” halk güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmadığını ekledi.

Yonhap’a göre, Kuzey Kore tarafından gönderilen bazı balonlar zamanlayıcı cihazlarla donatılmış olup, bu cihazlar potansiyel olarak yangınlara neden olabilecek nitelikte.

Kuzey Kore, Mayıs ayında komşusuna çöp dolu balonlar göndermeye başladı. Pyongyang, bu sıra dışı taktiğe, Kuzey Kore’ye propaganda broşürleri taşıyan balonlar gönderilmesine karşılık olarak başvurduğunu iddia ediyor. Seul ise Temmuz ayında sınır hoparlörleri aracılığıyla tam ölçekli günlük propaganda yayınlarına yeniden başladı.

Son aylarda, Pyongyang’ın füze denemeleri ve Seul’ün ABD ile birlikte gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatlar nedeniyle iki komşu arasındaki gerilim yüksek seviyelere ulaştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.