Dolar 34,2924
Euro 37,2191
Altın 2.989,04
BİST 8.970,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Yağmurlu
Samsun
14°C
Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Hamas, ABD’nin Ateşkes Teklifini Reddetti: İsrail’i Suçladı

Hamas, ABD’nin Ateşkes Teklifini Reddetti: İsrail’i Suçladı
19 Ağustos 2024 22:03

Hamas, ABD’nin Gazze’de rehine ve ateşkes anlaşmasını tamamlamak için sunduğu yenilenen teklifi reddetti. Filistinli militan grup, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu müzakereleri sabote etmekle suçladı ve Washington’un Netanyahu’yu kolladığını belirtti. Orta Doğu medyası, Hamas’ın açıklamalarına dayanarak bu bilgileri paylaştı.

Açıklama, geçtiğimiz hafta Katar’ın başkenti Doha’da İsrail, Katar, ABD ve Mısır yetkililerinin katıldığı müzakerelerin ardından yapıldı. Hamas, müzakerelere katılmayı reddetti ve net bir planın olmamasını gerekçe gösterdi. Hamas yetkilisi, BBC’ye yaptığı açıklamada grubun “müzakere için müzakere yapmayacağını” söyledi.

Hamas, Netanyahu’yu arabuluculuk çabalarını sabote etmek ve anlaşmayı rayından çıkarmakla suçladı. Grubun açıklamasında, yeni taleplerin, tutukluların serbest bırakılmasına ilişkin koşullarını karşılamadığı vurgulandı.

Açıklamada, “Netanyahu, müzakereleri sabote etmek için yeni koşullar belirliyor, bunlar arasında Filadelfi Yolu, Rafah Geçişi ve Netzarim Koridoru üzerindeki devam eden kontrol yer alıyor” denildi. Hamas, Gazze’deki İsrail kuvvetlerinin, Mısır sınırı da dahil olmak üzere geri çekilmesini, herhangi bir anlaşmayı kabul etmenin ana şartları olarak belirtiyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, pazar günü yaptığı açıklamada, anlaşma şansları konusunda kötümser olduğunu söyledi. Netanyahu, Batı Kudüs’ün Hamas’ın savaşın sona ermesini şart koşan taleplerine teslim olmayacağını belirtti. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, savaşın hedeflerine ulaşmak için hayati öneme sahip olan bu temel talepte ısrarcı oldu ve Hamas pozisyonunu değiştirdi” denildi.

Müzakerelerdeki diğer engeller arasında İsrail’in Gazze ile Mısır arasındaki sınırı kontrol etme ısrarı, serbest bırakılacak Filistinli tutuklular üzerinde veto hakkı talebi ve güney Gazze’den kuzeye silahlı adam hareketini engelleme talepleri bulunuyor.

İsrail ve Hamas arasında yeniden başlayan çatışmalar 7 Ekim’de, militan grubun Gazze’den güney İsrail’e yaptığı sürpriz saldırının ardından patlak verdi. Saldırıda yaklaşık 1.100 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi ise rehine alındı. İsrail’in büyük askeri tepkisi ise 40.000’den fazla can kaybına ve 92.609 yaralıya neden oldu, bu veriler Filistinli sağlık yetkililerinden geldi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.