Dolar 33,9903
Euro 37,8443
Altın 2.821,37
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C
Cum 25°C

Hamas Yeni Liderini Açıkladı

Hamas Yeni Liderini Açıkladı
7 Ağustos 2024 11:06

Geçen hafta Tahran’da selefi İsmail Heniyye’nin suikastı sonrasında Hamas, siyasi kanadının yeni lideri olarak Yahya Sinvar’ı atadı. Filistinli militan grup tarafından Salı günü yapılan kısa bir açıklamada bu atama duyuruldu.

Sinvar, 2017 yılından bu yana grubun Gazze içindeki lideri olarak görev yapıyordu. İsrail, Sinvar’ın, 7 Ekim 2023’te güney İsrail’e yapılan ve Hamas’ın yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 250’den fazla kişiyi rehin aldığı baskının mimarı olduğuna inanıyor. Bu saldırı, şu ana kadar Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı’na göre neredeyse 40.000 Filistinlinin öldüğü Gazze’deki mevcut savaşı başlattı.

İsrail yetkilileri, Sinvar’ın 10 ay önce düzenlediği iddia edilen katliamdan bu yana Gazze’nin altındaki Hamas tünellerinde saklandığına inanıyor.

Hamas açıklamasının hemen ardından Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Sinvar’ın öldürülmesi çağrısında bulundu.

Katz, Salı günü X (eski adıyla Twitter) platformunda, “İsmail Heniyye’nin yerine Hamas’ın yeni lideri olarak baş terörist Yahya Sinvar’ın atanması, onu hızla ortadan kaldırmak ve bu alçak örgütü yeryüzünden silmek için bir başka zorlayıcı nedendir” diye yazdı.

Bu duyuru, İran ve müttefiklerinin Heniyye’nin öldürülmesinden İsrail’i sorumlu tutarak misilleme tehditlerinde bulunmasıyla birlikte gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor. İsrail devleti ise bu olaya karıştığını ne doğruladı ne de yalanladı.

Bu gerilim, ABD’nin, olası bir saldırıya karşı İsrail’i savunmak amacıyla ek kuvvetler konuşlandırmasına neden oldu.

Bu yılın başlarında, İran, Suriye’deki bir İran konsolosluğunun bombalanmasına misilleme olarak İsrail’e karşı geniş çaplı bir füze ve insansız hava aracı saldırısı başlattı. Bu bombardıman, ABD, İngiltere ve bölgedeki diğer müttefik kuvvetlerin önemli yardımıyla püskürtüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.