Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C
Çar 24°C

Hayal Gücünün Ötesindeki İklim Katliamı

Hayal Gücünün Ötesindeki İklim Katliamı
9 Ekim 2022 18:36
127

Genel Sekreter António Guterres Cuma günü BM Genel Kurulu’na yaptığı açıklamada , Pakistan halkının “iklim adaletsizliğinin korkunç bir hesabının” kurbanları olduğunu belirterek, ülkenin küresel sera gazı emisyonlarının yüzde birinden daha azından sorumlu olduğunu hatırlattı. “insan kaynaklı iklim değişikliği için çok büyük bir bedel” ödüyor.

BM’nin ülkenin yıkıcı selleriyle ilgili en temsili organının tam oturumu sırasında, geçen ay yaptığı ziyarette “hayal gücünün ötesinde bir iklim katliamı” gördüğünü hatırladı.

Kendi ülkesi Portekiz’in toplam alanının üç katı büyüklüğünde bir kara kütlesini kaplayan sel sularını anlattı ve birçoğunun evini, hayvanlarını, mahsullerini ve “geleceklerini” kaybettiğini söyledi.

“Hayatlar akıp gitti” diye heceledi.

Sethi Pakistan Flooding Final Life Haber Ajansı

Yağmurlar durmuş ve sular çekilmeye başlamışken, güneydeki birçok bölge sular altında kalmaya devam ediyor ve kış yaklaşırken durum daha da kötüye gidiyor.

Üst düzey BM yetkilisi, kolera, sıtma ve dang humması tehditlerine işaret ederek “Pakistan bir halk sağlığı felaketinin eşiğinde” uyarısında bulundu ve “sellerden çok daha fazla can kaybı” olduğunu iddia etti.

Yaklaşık 1.500 harap sağlık tesisi, iki milyon hasarlı veya yıkılmış ev ve malları olmayan iki milyondan fazla ailenin resmini çizdi.

“Kış yaklaşırken birçoğunun barınağı yok”

Guterres, aynı zamanda mahsul ve hayvan tahribatının ölçeğinin “bugün bir gıda krizi yaratmakta ve yarın ekim sezonunu tehlikeye atmaktadır” diye devam etti.

“Şiddetli açlık artıyor. Çocuklar ve hamile emziren kadınlar arasında yetersiz beslenme artıyor. Okula gitmeyen çocuk sayısı artıyor. Gönül acısı ve sıkıntı – özellikle kadınlar ve kızlar için – artıyor” diye detaylandırdı.

Life Haber Ajansı

Ayrıca, 15 milyondan fazla insan yoksulluğa itilebilir.

Sellerin etkileri sadece günler ya da aylarca hissedilmeyecek, Pakistan’da yıllarca sürecek.

Rehabilitasyon ve yeniden yapılanma desteği sağlamak için bir taahhüt konferansı düzenlemek üzere Pakistan Hükümeti ile birlikte çalışan BM başkanı, bağış yapan ülkeleri, uluslararası kuruluşları, özel sektörü ve sivil toplumu bu çabaları tam olarak desteklemeye çağırdı.

Bu arada, Örgüt, önümüzdeki Mayıs ayına kadar en acil ihtiyaçlara cevap vermek için 816 milyon $ – ilk temyizden 656 milyon $ artış – talep eden Pakistan Sel Müdahale Planını başlattı.

Genel Sekreter, “Ancak bu, gıda, su, sanitasyon… ve sağlık desteği dahil olmak üzere her cephede ihtiyaç duyulanın yanında sönük kalıyor” dedi.

Takvim hızla Kasım ayındaki bir sonraki BM iklim konferansına ( COP27 ) geçerken, “dünya geri gidiyor, sera gazı emisyonları iklim felaketleriyle birlikte artıyor” dedi.

BM başkanı, COP 27’nin bu eğilimlerin tersine çevrildiği, kayıp ve hasar konusunda ciddi önlemler alındığı ve uyum ve dayanıklılık için hayati fonların bulunduğu yer olması gerektiğini vurguladı.

G20’nin önde gelen sanayileşmiş ülkelerinin iklime zarar veren emisyonların yüzde 80’ini sağladığını hatırlatarak, Pakistan’ın “iklim krizi tarafından aşırı yüklenen” afetlere karşı toparlanmasına, uyum sağlamasına ve direnç oluşturmasına yardımcı olmanın “ahlaki sorumluluğu” olarak nitelendirdi.

image1170x530cropped 1 1 Life Haber Ajansı
Pakistan’ın Hayber Pakhtunkhwa eyaletindeki en kötü etkilenen bölgelerden biri olan Nowshera Kalan’ın sular altında kalan sokaklarından genç çocuklar ve koltuk değneği kullanan bir adam geçiyor.

Pakistan’ın üçte birinin sular altında kaldığını kaydeden Guterres, birçok ada devletinin “tüm anavatanlarının batmasıyla ilgili gerçek bir beklentiyle” karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Her yerdeki topluluklar iklim kaynaklı yıkımın namlusuna bakıyor” dedi. “Harekete geçmeliyiz – ve şimdi harekete geçmeliyiz”.

Bu sefer Pakistan iken, Genel Sekreter yarın “ülkelerimizden ve topluluklarımızdan herhangi biri olabilir” uyarısında bulundu.

“ İklim kaosu şu anda herkesin kapısını çalıyor ” dedi. “Bu küresel kriz, küresel dayanışma ve küresel bir tepki gerektiriyor”

image9 Life Haber Ajansı

Genel Kurul Başkanı Csaba Kőrösi, “Gecikmeler için ödediğimiz bedel her geçen gün artıyor” diyerek zamanın önemini vurguladı.

Bugün dünyanın, Üye Devletlerin Pakistan’ın içinde bulunduğu kötü duruma nasıl tepki verdiği konusunda bir “dayanışma sınavı” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu, “kalıcı bir acil durumu” önlemek için “acil müdahaleler” gerektiren epik boyutlarda bir trajedidir.

Meclis Başkanı, kuraklık ve yağışlar geri dönerken daha iyi hazırlanma ihtiyacının altını çizdi.

Uluslararası yardım çabalarının her zamankinden daha fazla dönüştürücü çözümlere odaklanması gerektiğini söyledi. “Uyum ve dayanıklılık, sürdürülebilirliğin tohumlarıdır ”

Bay Kőrösi büyükelçileri “kriz yönetimi kapasitemizi geliştirmek için… birlikte yeniden inşa etmek için… bilim ve dayanışmadan yararlanmaya” çağırdı.

image1170x530cropped 2 1 Life Haber Ajansı
Umerkot ilçesinde sel suları, Sindh Eyaleti, Pakistan.

Bu arada BM mülteci kuruluşu UNHCR , Pakistan’ın feci selinden etkilenen 650.000’den fazla mülteciye ve ev sahibi topluluk üyelerine acilen yardım etmeye çalışıyor.

Sözcü Matthew Saltmarsh, Cuma günü Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, yıkımın ölçeğinin “anlaşılması zor” olduğunu belirterek, Pakistan’ın iklim felaketine yanıt vermek için “devasa bir meydan okuma” ile karşı karşıya olduğunu, “ülke ve onun için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu” söyledi. Kırk yılı aşkın bir süredir Afgan mültecilere cömertçe ev sahipliği yapan insanlar”

Eşi görülmemiş yağış ve sel ile ilgili en son tahminleri bildirdi, en az 1.700 ölüm kaydetti; En az 4.000’i çocuk olmak üzere 12.800 kişi yaralandı; yaklaşık 7,9 milyon yer değiştirme; ve yardım sitelerinde yaşayan yaklaşık 600.000 insan olduğunu söyledi.

sd Life Haber Ajansı

Saltmarsh, “Pakistan iklim acil durumunun ön saflarında yer alıyor” dedi.

UNHCR, acil ihtiyaçları karşılamak ve erken kurtarma süreçlerine yardımcı olmak için ek fonlar aramaktadır.

Su kaynaklı hastalık tehditleri ve yüzde 70’i kadın ve çocuk olan milyonlarca etkilenen insanın güvenliği konusundaki korkular arttıkça, sel sularının en çok etkilenen bölgelerde geri çekilmesi aylar alabilir” dedi. “ Çevresel sürdürülebilirlik müdahalenin merkezinde kalacaktır ”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.