Dolar 33,9886
Euro 37,8641
Altın 2.823,14
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

Hindistan, Bangladeş’teki Hinduların Güvenliğini İzlemek İçin Komite Kurdu

Hindistan, Bangladeş’teki Hinduların Güvenliğini İzlemek İçin Komite Kurdu
11 Ağustos 2024 14:49

Başbakanın ülkeyi terk etmesinin ardından azınlıklara yönelik şiddet raporları ortaya çıktı.

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, Cuma günü yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Bangladeş’teki Hinduların ve Hintlilerin güvenliğini izlemek için üst düzey bir komite kurduğunu duyurdu. Beş üyeden oluşan bu komite, Hindistan’ın komşusuyla olan 4.000 kilometrelik sınırındaki durumu da denetleyecek.

Bu adım, Müslüman çoğunluğa sahip Bangladeş’te azınlık olan Hinduların, Başbakan Şeyh Hasina’nın bu hafta başında ülkeyi terk etmesine neden olan şiddetli protestolar sırasında saldırılara maruz kaldığına dair raporların ardından geldi.

Protestolar, haftalar önce, 1971’de Pakistan’dan bağımsızlık savaşı verenlerin torunlarını kayıran ayrımcı iş kotaları nedeniyle başlamıştı. Şiddet olaylarında yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti.

Amit Shah, beş üyeli komitenin, Bangladeş’teki Hint vatandaşlarının, Hinduların ve diğer azınlık topluluklarının güvenliğini “sağlamak” amacıyla Bangladeşli yetkililerle iletişim kanallarını sürdüreceğini belirtti.

The Hindu gazetesinin haberine göre, Hindulara ait iş yerleri ve evler, bazı kişiler tarafından devrik lider Hasina’ya yakın görüldükleri için Pazartesi günü saldırıya uğradı. Gazete, on tapınağın da kalabalıklar tarafından saldırıya uğradığını bildirdi.

Bu arada Hindistan, şiddet olayları nedeniyle komşusuyla olan sınırındaki güvenlik önlemlerini artırdı. NDTV’ye göre, güvenlik güçleri bu hafta başında Bangladeş’ten Hindistan’a girmeye çalışan yaklaşık 600 kişilik bir grubu Batı Bengal eyaletindeki bir kontrol noktasında durdurdu.

Pazartesi günü istifa eden Hasina, Hindistan’a uçarak başkent Delhi yakınlarında bir ‘güvenli evde’ yaşamaya başladı. Bu sırada, yoksullara mali yardım girişimleriyle tanınan Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus, geçici hükümetin başkanı olarak yemin etti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Perşembe günü Yunus’u tebrik ederken Hinduların “güvenliğini ve korunmasını” talep etti. Hindistan Dışişleri Bakanlığı da azınlıklara yönelik saldırıları “izlediğini” doğruladı.

Yeni Delhi, ülkede kalan Hint vatandaşlarının ve diplomatik misyonlarındaki yetkililerin güvenliğini sağlamak amacıyla yeni yönetimle temas halinde. Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, ülkede yaklaşık 19.000 Hint vatandaşının, bunlar arasında 9.000 öğrencinin bulunduğunu söyledi. Ancak, öğrencilerin çoğu, Temmuz ayında şiddet olayları patlak verdikten sonra evlerine döndü.

Hafta başında The Tribune gazetesi, Yeni Delhi’nin Bangladeş’teki büyükelçilik ve konsolosluklarındaki zorunlu olmayan personel ve ailelerini tahliye ettiğini bildirmişti.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.