Dolar 32,5990
Euro 34,7845
Altın 2.410,89
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 18°C

IBIA Expo Kapılarını Açtı

IBIA Expo Kapılarını Açtı
6 Ekim 2022 21:55
108

Türkiye’de sektörünün ilk ve tek fuarı olan “IBIA EXPO 2022” Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuar; Türkiye’nin yatak kompanentleri ve teknolojileri konusunda ilk olmasının yanı sıra, uluslararası düzeyde de Avrasya’nın en büyük fuarı olma özelliğini taşıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “IBIA EXPO 2022” Yatak Yan Sanayi ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışını yaptı. Varank, “4 gün sürecek fuar, bundan sonra sektörün en önemli buluşma noktalarından bir tanesi olacak.” dedi.

Bakan Varank, buradaki konuşmasında, Türkiye’nin Doğu’nun Avrupa’ya, Batı’nın Asya’ya, dünyanın da Afrika’ya açılan kapısı ve dünyanın merkezi konumunda olduğunu vurgulayarak, “Ülkemiz öyle stratejik bir konuma sahip ki, dünyanın önemli pazarlarına görece yakınlık gibi çok değerli bir avantaja sahibiz. Biz, bu avantajımızı ürünlerin vitrini dediğimiz fuarlar aracılığıyla ekonomik kazanımlara dönüştürebiliriz. Bu manada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak fuarları ziyadesiyle önemsiyoruz.” diye konuştu.

4 GÜN SÜRECEK
Fuarın, yatak kompanentleri ve teknolojileri konusundaki Türkiye’nin ilk fuarı olduğunu belirten Varank, “Bu yıl ilk defa düzenlenmesine rağmen sektöründe Avrasya’nın en büyük, dünyanın 2. büyük fuarı konumunda. 4 gün sürecek fuar bundan sonra sektörün en önemli buluşma noktalarından bir tanesi olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

HİBRİT FUAR ÖNERİSİ
Varank, “Hem fuar merkezinde fiziki olarak hem de yurt içi ve yurt dışından gelemeyen iş insanları için sanal ortamda hibrit şekilde bu fuarları gerçekleştirebiliriz. Pandemide bunu yaptık. Pandemide fuarları böyle düzenledik. Yine yapabiliriz. Katılımcı sayısını da arttıracak bir iş olur. Ben bu noktada önerimi de sizlere yapmış olayım.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM MERKEZİ
Türkiye’nin yıldızının her geçen gün parladığına dikkati çeken Varank, “Türkiye bir üretim merkezi olarak her geçen gün parlıyor. İşte aynı anda 2-3 fuarı yapmak mecburiyetinde kalıyoruz. Sosyal medya hesaplarından ben zaman zaman uydu fotoğrafları paylaşıyorum. OSB’den son 20 senede lebalep dolmuş durumda. 20 yıl önce organize sanayi bölgelerinde doğru düzgün yatırım yokken bugün OSB’lerde yatırım yapacak yer bulamıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

40 MİLYAR DOLARLIK PAZAR POTANSİYELİ
Varank, 2002’de 290 milyon dolar olan ihracatın bugün yaklaşık 7 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydederek, “Sektörün alt başlığı olan yatak üretimi, yan sanayi ve teknolojilerinde dünyada 40 milyar dolarlık bir pazar potansiyeli var. Görünen köy kılavuz istemez. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yatak sektörünü, yatak yan sanayi ve teknolojilerini domine etmesi işten bile değil.” dedi.

AR-GE YATIRIMLARI
“Eğer biz 40 milyar dolarlık sektörden aslan payını almak istiyorsak Ar-Ge yatırımlarını da arttırmamız, bu alanlara da yatırım yapmamız gerekiyor” diyen Varank, “Dünyadaki eğilimleri çok daha iyi takip etmemiz gerekiyor. Bugün kahve makinelerinden süpürgelere kadar her ürün akıllı olmaya başladı. Bu manada yapay zekayı, dijital teknolojileri, yataklara da entegre etmek ya da başka yeniliklere imza atmak sektörün geleceği açısından çok önemli ve değerli. Doğru adımlarla ilerlersek emin olun kısa zamanda sektörü dünyada bir numara yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

DESTEK OLACAĞIZ
Varank, “Özellikle Ar-Ge tasarım merkezi kurma, buralara yatırım yapma niyetinde olan firmalarımıza ve bu alanlarda kendini geliştirip, ihracata yönelik çalışmalar yapmak isteyen firmalarımıza Bakanlığımızın kapıları ardına kadar açık. Elimizden ne geliyorsa, biz emin olun size destek olmaya devam edeceğiz. Sizin yanınızda durmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı Liderliğinde milli teknoloji hamlesi anlayışıyla üretimi, imalatı, AR-GE’yi baş tacı etmeye de devam edeceğiz. Türkiye üreterek kazanacak. Biz bunun sinyallerini alıyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.