Dolar 32,5187
Euro 34,9082
Altın 2.431,46
BİST 9.813,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 17°C

‘İklim Katliamı’: BM Milyonlarca Hayat Kurtarmak İçin Fon Artışı Talep Ediyor

‘İklim Katliamı’: BM Milyonlarca Hayat Kurtarmak İçin Fon Artışı Talep Ediyor
4 Kasım 2022 10:53
158

Genel Sekreter, küresel ısınmanın etkilerinin bunlara uyum sağlama yeteneğini geride bıraktığı konusunda uyardı.

BM genel sekreteri António Guterres, milyonlarca hayatı “iklim katliamından” kurtarmak için iklim adaptasyonu için fonda çarpıcı bir artışa ihtiyaç olduğunu söyledi.

İklim uyumu, yükselen sellere karşı savunma hazırlamayı, yoğunlaşan siklonlara karşı barınakları ve kötüleşen sıcak hava dalgaları ve kuraklık sırasında insanları korumak için acil durum planlarını içerir. Guterres, savunmasız insanları korumak için zengin ülkeler tarafından gerekli finansmanın sadece küçük bir kısmının verildiğini söyledi.

BM Çevre Programı’ndan (UNEP) bir rapor , iklim krizinin kötüleşen etkilerinin, uyum için çok daha fazla fon olmadan koruma sağlama yeteneğini geride bırakacağını ve gelecek nesiller için “nakavt darbelere” yol açacağını söyledi.

Rapor, ülkelerin %80’inin uyum planlarını başlattığını, ancak yalnızca üçte birinin son teslim tarihi olan hedefleri nicelleştirdiğini tespit etti.

İklim eylemi üç temel biçim alır: etkileri sınırlamak için emisyonları azaltmak, kaçınılamayan etkilere uyum sağlamak ve adapte edilemeyen etkilerden etkilenen topluluklarda yeniden yapılanmaya fon sağlamak.

Geçen hafta bir dizi rapor , bugüne kadar küresel karbon emisyonlarını azaltma eyleminin “ne yazık ki yetersiz” olduğunu ortaya koyarken, Guterres Perşembe günü, BM müzakerelerinde “kayıp ve hasar” olarak bilinen fonların yeniden inşasının Cop27’de kritik bir konu olacağını söyledi. Önümüzdeki hafta iklim zirvesi başlıyor.

Guterres, “UNEP raporu, dünyanın insanları iklim krizinin burada ve şimdiki etkilerinden korumakta başarısız olduğunu açıkça ortaya koyuyor” dedi. “Milyonlarca hayatı iklim katliamından kurtarmak için uyum yatırımında küresel bir artışa ihtiyacımız var.

“Gelişmekte olan dünyadaki adaptasyon ihtiyaçları, 2030 yılına kadar yılda 340 milyar dolara [295 milyar sterlin] kadar fırlayacak” dedi. “Yine de bugün adaptasyon desteği bu miktarın onda birinden daha az. Bedeli en savunmasız insanlar ve topluluklar ödüyor ve bu kabul edilemez.”

Zengin ülkeler 2020’de 29 milyar dolar finansman sağladı, mevcut en son veriler 2019’dan sadece %4 daha yüksek. Gelişmiş ülkeler geçen yıl Cop26’da bunu 2025 yılına kadar 40 milyar dolara çıkarma sözü verdiler.

İklim krizinin artan etkisi, 2022’de Pakistan’daki feci seller ve ABD’den Çin’e yayılan sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere açıktı. Küresel ısınmanın birçok aşırı hava olayını aşırı doldurmadaki etkisi , bugüne kadar yalnızca 1,1 C’lik bir sıcaklık artışıyla bile artık güçlüdür ve insanlığın iklime müdahalesi olmasaydı bazı önemli etkiler meydana gelmezdi.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “İklim değişikliği, 2022 boyunca gördüğümüz gibi, insanlığa darbe üstüne darbe indiriyor” dedi. “Önümüzdeki on yılları acil müdahale modunda, felaket üstüne felaketle uğraşmak istemiyorsak, oyunun bir adım önüne geçmemiz gerekiyor. Önümüzdeki on yıllar boyunca şu anda baktığımız sıcaklık aralıkları, şu anda gördüğümüz iklim etkilerini gelecek nesiller için nakavt darbelere dönüştürecek.”

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı gibi diğer küresel krizlerin eylemsizlik için bahane olarak kullanılamayacağını söyledi. “İklim değişikliğine uyum sağlama konusunda ciddi olmalıyız ve bunu şimdi yapmalıyız.”

Guterres, daha fazla finansmanın yanı sıra, ülkelerin iklim riskleri hakkında çok daha iyi verilere ihtiyaç duyduğunu ve beş yıl içinde dünyanın her yerinde aşırı hava koşulları için erken uyarı sistemlerinin kurulması gerektiğini söyledi. “Dünya, insanları ve toplulukları iklim acil durumunun acil ve sürekli artan risklerinden hızlandırmalı ve korumalıdır.”

“Ayrıca birçok yerde adaptasyon için çok geç olduğunu da kabul etmeliyiz. Cop27 , kayıp ve hasarı ele almak için finansman açığını kapatma konusunda net ve zamana bağlı bir yol haritası sağlamalıdır. Bu, 27. Poliste başarı için merkezi bir turnusol testi olacak.”

Koruma kuruluşu Fauna & Flora International’dan Annamária Lehoczky, uyum eylemi tasarlamanın yerli ve yerel toplulukları içermesi gerektiğini söyledi. “Ancak o zaman etkili, sürdürülebilir ve adil olmak mümkün olabilir. İhtiyaçları konusunda uzman, yerinde bilgiye sahip olan ve aynı zamanda yoksulluğun, eşitsizliğin, iklim değişikliğinin ve doğanın bozulmasının altında yatan etkenlere de değinen dönüştürücü çözümler geliştirebilenler bu topluluklardır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.