Site icon Life Haber Ajansı

IMF Kripto Para Birimi Uyarısı Yayınladı

kripto Life Haber Ajansı

Para fonu, kripto varlıklarına resmi para birimi veya yasal ihale statüsü verilmemesi gerektiğini savundu…

Uluslararası Para Fonu (IMF), sıkı düzenlemelere duyulan ihtiyacı gerekçe göstererek, kripto para birimlerine resmi para birimi veya yasal ihale statüsü verilmesine karşı şiddetle tavsiyede bulundu.

Bu ay yayınlanan bir raporda IMF, hem özel hukuk hem de finansal hukuk yönlerini ele alacak kapsamlı bir yasal temelin, kriptoyu etkili bir şekilde düzenlemek için gerekli olduğunu savundu.

Kripto ticaret platformu FTX ve stablecoin Terra Luna’nın geçen yılki başarısızlıklarının, yatırımcıları korumak ve kötüye kullanımı önlemek için net politikalar oluşturmanın aciliyetini vurguladığını söyledi.

“Son zamanlardaki endüstri zorluklarına rağmen, yatırımcı iyimserliği, Bitcoin’in bu yıl neredeyse iki katına çıkmasıyla kanıtlandığı gibi, periyodik olarak canlanmaya devam ediyor. Güçlü önlemler olmadan, artan dolandırıcılık ve suistimal riski, yatırımcıların beklenen getirilerini olumsuz yönde etkileyebilir.”

IMF, bazı politika yapıcıların tüketicileri korumak ve finansal bütünlüğü sağlamak için gerekli adımları atmış olmasına rağmen, kriptonun daha geniş etkilerini göz önünde bulundurmanın eşit derecede önemli olduğunu belirtti. Bu tür varlıkların, özellikle de sert para birimleri cinsinden stablecoin’lerin, potansiyel olarak resmi para birimlerinin yerini alabileceği ve ülkelerin para ve maliye politikalarını önemli ölçüde etkileyebileceği konusunda uyardı. Raporda, “Bu, özellikle gelişmekte olan pazarlarda ve gelişmekte olan ekonomilerde geçerlidir ve kriptoya kapsamlı, tutarlı ve koordineli bir politika yaklaşımına duyulan ihtiyacın altını çizmektedir” denildi.

Para fonu, egemen para birimlerinin ikamesine karşı savunmanın güvenilir yerel kurumların korunması olduğunu iddia ederek kilit politika önerileri yayınladı. “Şeffaf, tutarlı ve tutarlı para politikası çerçeveleri, kripto varlıklarının yarattığı zorluklara etkili bir yanıt vermek için çok önemlidir” diye yazdı.

Rapora göre, politika yapıcılar, istikrarı sağlamak ve potansiyel aksaklıkları en aza indirmek için kriptoyu mevcut rejimlere ve sermaye akışlarını yöneten kurallara entegre etmelidir.

“Son olarak, vergi politikaları kripto varlıklarının açık bir şekilde ele alınmasını sağlamalı ve yöneticiler uyum çabalarını güçlendirmelidir. Katma değer vergileri veya gelir veya servet üzerindeki vergiler de dahil olmak üzere kriptonun vergi muamelesini açıklığa kavuşturmak için özel düzenlemelere ihtiyaç var “dedi.

IMF, kapsamlı bir yaklaşımı benimseyerek ve bu önerileri uygulayarak, politika yapıcıların parasal egemenliği koruyabileceği, yatırımcı çıkarlarını koruyabileceği ve dijital çağda finansal istikrarı teşvik edebileceği sonucuna vardı.

Geçen yıl, sektördeki iflasların ortasında kripto pazarından yaklaşık 1,4 trilyon dolar silindi. Krize, iflas ettiği sırada dünyanın en büyük ikinci kripto borsası olan FTX’in çöküşü öncülük etti.

Exit mobile version