Dolar 33,9886
Euro 37,8641
Altın 2.823,14
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

İngiliz Polis Şefinden Elon Musk’a Tehdit

İngiliz Polis Şefinden Elon Musk’a Tehdit
11 Ağustos 2024 14:41

Londra Metropolitan Polisi Komiseri Sir Mark Rowley, sosyal medyada nefret söylemi yaydıkları gerekçesiyle yabancılara dava açılabileceğini belirterek, X’in sahibi Elon Musk’ı bu konuda potansiyel bir hedef olarak isimlendirdi. Bu uyarı, sağcı ayaklanmaların ardından ülke genelinde sözde nefret söylemine karşı başlatılan sert önlemler kapsamında geldi.

Cuma günü Sky News’e konuşan Komiser Rowley, “Yasanın tüm gücünü insanlara karşı kullanacağız. Ve bu ülkede sokaklarda suç işliyor olsanız da, çevrimiçi olarak uzaktan suç işliyor olsanız da peşinize düşeceğiz,” dedi.

Metropolitan Polisi’nin, diğer ülkelerden sosyal medyada paylaşım yapan insanlara dava açmayı planlayıp planlamadığı sorulduğunda Rowley, “Klavye savaşçısı olmak sizi yasadan korumaz,” diyerek “Elon Musk gibi” isimlerin soruşturma için potansiyel hedefler olabileceğini söyledi.

Cuma günü itibariyle, ayaklanmalara katıldıkları iddia edilen 700’den fazla kişi tutuklandı ve 300’den fazlası suçlandı. Ayaklanmalar, geçen ayın sonlarında Güneyport kasabasında Ruanda asıllı bir gencin üç çocuğu öldürdüğü ve on kişiyi yaraladığı bıçaklama saldırısının ardından patlak verdi. İlk başta, bıçaklamadan sorumlu kişinin Müslüman bir göçmen olduğu yönünde yayılan yanlış bir söylenti üzerine başlayan gösteriler, İslam’a ve kitlesel göçe karşı daha geniş bir tepkiye dönüştü ve geçen Pazar günü Rotherham’da sığınmacıların kaldığı bir otelin ateşe verilmesiyle sonuçlandı.

Tutuklanan kişilerden 30’dan fazlası, ayaklanmaların görüntülerini paylaşmak veya şiddet ya da nefreti körükleyen içerikler yayınlamak gibi çevrimiçi suçlarla itham edildi.

Elon Musk da dahil olmak üzere eleştirmenler, hükümeti ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve beyaz İngiliz şüphelilerin göçmenlere göre çok daha ağır şekilde cezalandırıldığı “iki kademeli” bir adalet sistemi işletmekle suçluyor.

Musk, Cumartesi günü Steven Mailen ve Mustafa al Mbaidib vakaları arasındaki farkı vurgulayan bir paylaşımda bulundu. 54 yaşındaki Mailen, geçen hafta Hartlepool’da şiddetli bir gösteri sırasında bir polis memuruna bağırdığı ve “el kol hareketleri yaptığı” gerekçesiyle Cuma günü iki yıldan fazla hapis cezasına çarptırılırken, 27 yaşındaki Ürdün vatandaşı Al Mbaidib, Mayıs ayında Bournemouth’ta bir kadın polis memuruna saldırdığı için geçen ay sadece £26 (33 dolar) para cezasına çarptırıldı.

Musk, X’te “Birleşik Krallık’ta adalet eşit değil gibi görünüyor” diye yazdı. Milyarder ayrıca, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ı bir Nazi subayına ve İngiliz hükümetini George Orwell’in ‘1984’ adlı distopik diktatörlüğüne benzeten bir dizi meme paylaştı.

Cuma günü The Telegraph, Starmer’ın, sosyal medya şirketlerinin “yasal ama zararlı” içeriklerin yayılmasına izin vermeleri halinde cezalandırılmasını öngören Britanya’nın Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nı değiştirmeyi düşündüğünü bildirdi. Ülkenin önceki Muhafazakar hükümeti tarafından kabul edilen yasa, başlangıçta böyle bir madde içerecekti, ancak Ticaret ve İş Dünyası Bakanı Kemi Badenoch’un bunun “incinmiş duygular için yasa çıkarmak” anlamına geleceğini söyleyerek karşı çıkmasının ardından geri çekildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.