Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 25°C

İngiltere, Tartışmalı Denizaşırı Toprağı Afrika Ülkesi’ne İade Edecek

İngiltere, Tartışmalı Denizaşırı Toprağı Afrika Ülkesi’ne İade Edecek
5 Ekim 2024 10:49

İngiltere, Mauritius’un bağımsızlığını kazanmasından önce Chagos Adaları’nı zorla devretmek zorunda kaldığını iddia ettiği toprakların mülkiyetini devretmeyi kabul etti. İngiltere, bu adaların sahipliğini Mauritius’a iade edeceğini açıkladı.

Perşembe günü yapılan ortak açıklama ile iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden müzakerelerin sona erdiği duyuruldu. Anlaşma gereği, İngiltere, Chagos Adaları üzerindeki Mauritius’un egemenliğini tanıyacak, ancak burada bulunan Diego Garcia, İngiliz ve ABD askeri üssü nedeniyle İngiliz kontrolünde kalmaya devam edecek.

İki taraf, “Her iki ülke de mevcut Diego Garcia üssünün uzun vadeli, güvenli ve etkili bir şekilde işletilmesi için anlaşmada mutabık kalacaktır. Bu üs, bölgesel ve küresel güvenlik açısından hayati bir rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.

Chagos Adaları, 1965 yılında Mauritius’tan ayrıldı ve üç yıl sonra Mauritius, İngiltere’den bağımsızlığını kazandı. 1966 yılında İngiltere, Diego Garcia’nın ABD’ye askeri üssü inşa etmesi için kiralanmasını sağladı ve burada yaşayan 2,000 kişiyi adadan sürerek Mauritius veya Seyşeller’e gönderdi. Bazıları ise İngiltere’ye gitti.

2019 yılında Uluslararası Adalet Divanı, Birleşik Krallık’ın Chagos’u Mauritius’a devretmesi gerektiğine karar vermişti. Buna karşın İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin “Britanya Hint Okyanusu Toprağı” üzerindeki egemenliğinden şüphe duymadığını, Mauritius’un bu bölge üzerinde asla yetki sahibi olmadığını ve İngiltere’nin iddialarını tanımadığını ifade etti.

Mauritius hükümeti, 1968’de bağımsızlığını kazanması karşılığında toprakları devretmek zorunda kaldığını öne sürmüştü. 2022 yılında, o zamanki Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’nin bu uzun süreli anlaşmazlığı çözmek üzere Mauritius ile müzakerelere başladığını duyurmuştu.

Perşembe günü yapılan açıklamada, “İki yıllık müzakerelerin ardından bu, ilişkimizde tarihi bir an ve ihtilafların barışçıl bir çözümüne olan bağlılığımızın bir göstergesidir” denildi. Anlaşmanın, geçmişteki hataları düzelteceği ve her iki tarafın Chagossianların refahını desteklemeye yönelik taahhüdünü göstereceği ifade edildi.

İngiltere, Mauritius’a yıllık ödemeler ve altyapı yatırımları da dahil olmak üzere mali destek sağlayacak. Ayrıca, sürgün edilen Chagossianlar için yeni bir güven fonu oluşturulacak.

Buna karşın, bazı Britanya muhalefet figürleri, bu anlaşmayı eleştirerek, Chagos Adaları’nın devrinin stratejik bir felaket olabileceğini savundu. Reform UK lideri Nigel Farage, “Chagos Adaları’nı vermek stratejik bir felaket. Amerikalı müttefiklerimiz sinirli olacak, Pekin ise memnun” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden ise “tarihi anlaşmayı” memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu, Diego Garcia’daki ortak tesisin önümüzdeki yüzyıl boyunca etkili bir şekilde işletilmesini güvence altına alıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.